Annons
Nyheter

Sessions: Upprörande om ryska kontakter

Justitieminister Jeff Sessions tillbakavisar att han på något sätt skulle ha varit inblandad i några utländska försök att blanda sig i valkampanjen. - Det är en upprörande anklagelse, säger Sessions under utfrågningen i den amerikanska senatens underrättelseutskott.(TT)
Publicerad 13 juni 2017

Justitieministern kysste sin fru Mary Sessions på väg in i senaten inför smattrande kameror, innan han satte sig ned och utfrågningen inleddes. Frågorna handlar bland annat om uppgifter om att han en tredje gång träffat den ryske ambassadören Sergej Kisljak på Mayflower Hotel i Washington, utöver de två redan klarlagda mötena, den 27 april i fjol.

””

Samtidigt säger Sessions att han "kanske" mötte Kisljak men att han "inte minns" något samtal med honom.

Annons

Frågor om möten

Den blivande presidenten Donald Trump höll ett tal om utrikespolitik på hotellet. Sessions får frågan om han minns något möte mellan den ryske ambassadören och Jared Kushner, Trumps svärson och rådgivare, där.

””

Utskottets ordförande, republikanen Richard Burr, frågar om Sessions, förutom de redan kända mötena med ambassadören, mött några ryska företrädare i sin roll som kampanjföreträdare.

””

Han säger också att ingen utländsk inblandning i USA:s demokrati kan accepteras.

Vill inte berätta

Justitieministern vill inte berätta något om sina konversationer med Trump, på grund av att departementets regler och att presidentens "konstitutionella rättigheter" förhindrar det.

Frågorna är många till Sessions, främst när det gäller kontakter med Moskva som personer i Trumps kampanj haft. Sessions, som rådgav Trump under stora delar av valrörelsen, har ställt sig utanför utredningarna om kontakterna. Detta eftersom han under den senatsutfrågning som föregick att han godkändes som justitieminister missade att berätta att han, liksom flera andra av presidentens medarbetare, i fjol hade möten med Rysslands USA-ambassadör.

Den republikanske kommittéledamoten James Risch frågar om Sessions kan lova inför det amerikanska folket att han inte varit delaktig i rysk inblandning i valkampanjen.

””

Oro för FBI-ledning

Enligt Sessions har han inte på något sätt lagt sig i utredningarna om kontakterna med Ryssland. Han förnekar också att han särskilt instruerat sina medarbetare att inte informera honom om dem.

Annons

Den av Trump sparkade FBI-chefen James Comey, som frågades ut av utskottet i förra veckan, antydde att Sessions kan ha mött Kisljak vid fler tillfällen än han uppgett.

Sessions säger å sin sida under utfrågningen att han känt oro över ledarskapet i FBI och därför rekommenderat att Comey skulle avskedas. Han säger också att han diskuterat Comeys roll med Donald Trump, innan han tillträdde.

Sessions vill däremot inte svara på om han diskuterat Comeys hantering av utredningen av den ryska inblandningen i presidentvalet och möjliga kontakter mellan Ryssland och personer inom Trumpkampanjen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons