Starka reaktioner efter domen i Myanmar
Wa Lone, 32 år, och Kyaw Soe Oo, 28 år, döms för att ha tagit emot hemliga statliga dokument i samband med en undersökning av ett massmord på män och pojkar från den muslimska folkgruppen rohingya i Rakhineprovinsen i västra Myanmar.
Journalisterna nekar till brott och menar att de utsatts för en komplott. I rätten berättade de att de bjudits in till middag med ett par poliser som gav dem de hemliga dokumenten, varpå de greps när de lämnade restaurangen.
"Risk för självcensur"
En polis har vittnat om att han och flera kollegor fick i uppdrag att sätta dit reportrarna genom att förse dem med hemliga dokument. Men enligt domaren står det ändå klart att journalisterna agerat med avsikt att skada nationen.
””
””
FN:s representanter i Myanmar, liksom EU, kräver att reportrarna släpps omedelbart och att de tillåts börja jobba som journalister igen. Liknande krav och fördömanden kommer från människorättsorganisationerna Human Rights Watch och Amnesty, liksom en rad länders ambassadörer.
"Sorglig dag"
Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström stämmer in i kritiken.
"De arbetade för att få fram sanningen om kränkningarna i delstaten Rakhine och bör släppas omedelbart. Detta är en sorglig dag och ett hårt slag mot pressfriheten i Myanmar", skriver Wallström på Twitter.
Reuters överväger nu att ta fallet vidare till internationell domstol.
””
””
Befarar folkmord
Över 600 000 människor beräknas ha drivits på flykt sedan den myanmariska militären inledde en offensiv i Rakhineprovinsen. FN befarar att det pågår folkmord på rohingyer. Enligt Reportrar utan gränser är journalister förbjudna att komma in i Rakhinestaten, där den misstänkta etniska rensningen av muslimer pågår.
2013 rankades Myanmar på plats 151 av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. 2017 hade landet klättrat till plats 131.
Situationen för journalister förvärrades efter att militären gav sig in i Rakhinestaten i augusti 2017. Samma år åtalades 20 reportrar.
TT