Annons
Nyheter

Tolv döda, många svårt skadade i Londonbrand

Minst tolv människor omkom i den omfattande branden i ett 24-våningshus i västra London. Antalet dödsoffer väntas stiga, uppger polisen. Närmare 80 människor har skadats och 18 vårdas för livshotande skador, rapporterar Reuters.(TT)
Publicerad 14 juni 2017

"Antalet förväntas stiga under det fortsatta komplicerade räddningsarbetet de kommande dagarna", säger polischefen Stuart Cundy till nyhetsbyrån AFP.

Branden startade mitt i natten i hyreshuset på Latimer Road i västra London. Uppgifterna om hur många människor som fanns i huset är osäkra men huset har 120 lägenheter och minst 200 personer bor i dem.

Annons

Enligt ambulanstjänsten har 68 personer förts till sex sjukhus för vård. Ytterligare tio personer har på egen hand uppsökt sjukhus. Av de skadade har 18 personer livshotande skador, uppger en talesperson för ambulanstjänsten.

Rop på hjälp

Branden ska ha spridit sig snabbt genom huset. Det finns många vittnesuppgifter om människor som stått i fönstren till sina lägenheter och desperat ropat på hjälp.

””

Ett annat vittne, Jody Martin, säger till BBC att trapphusen och våningsplanen var helt rökfyllda.

””

Huset rökfylldes

Räddningstjänstens första bil var på plats sex minuter efter att larmet om branden kom. Omkring 200 brandmän kämpade mot lågorna som snabbt slukade huset bit för bit, samtidigt som rökdykare gav sig in i byggnaden för att hjälpa människor att ta sig ut.

En man som LA Times pratat med flydde genom röken från 17:e våningen tillsammans med sin 68-åriga släkting.

””

Väl ute kunde mannen och hans släkting se hur folk lutade sig ut genom fönstren på 19:e och 20:e våningen.

””

Många kan vara kvar

Chefen för Londons räddningstjänst, Dany Cotton, säger i ett uttalande att brandens saknar motstycke.

Annons

"Under mina 29 år som brandman har jag aldrig sett något av den här omfattningen", säger räddningschefen.

Hon säger att brandpersonalen i ett tidigt skede lyckade rädda ett stort antal personer från olika våningar i huset. Men enligt polisen kan ännu människor, oklart hur många, finnas kvar i den utbrända byggnaden.

””

Inte under kontroll

Mer än ett halvt dygn efter att branden startade var den ännu inte under kontroll. Tidigare på dagen befarade man att huset var så illa skadat att det fanns risk för att det skulle rasa. Men sedan byggnadsingenjörer undersökt byggnaden kunde man konstatera att den fortfarande är stabil och säker för räddningspersonalen att jobba i.

Släckningsarbetet beräknas pågå åtminstone ytterligare ett dygn.

Vad som orsakade branden och dess snabba förlopp är ännu inte känt. Vittnen har berättat att elden spred sig snabbt längs fasaden på huset vilket startat spekulationer om att den nyligen renoverade fasadbeklädnaden bidragit till katastrofen. Men byggfirman som ansvarade för renoveringen skriver i ett uttalande att det de uppfyllt alla gällande säkerhets- och brandskyddskrav.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons