Annons
Nyheter

Sipilä: Regeringskrisen är avvärjd

Sannfinländarna delas efter helgens kontroversiella ledarval som utlöste regeringskris i Finland. Drygt hälften av riksdagsledamöterna följer med exledaren Timo Soini till en ny grupp. Enligt statsminister Juha Sipilä (C) är regeringskrisen avvärjd.(TT)
Publicerad 13 juni 2017

Sipilä säger att regeringen enligt författningen inte behöver avgå och att den fortsätter med nuvarande ministrar.

””

Kan ifrågasättas

Annons

Även om statsministern säger att regeringskrisen är avvärjd och att regeringen kan fortsätta med sina nuvarande ministrar, finns det andra tolkningar, säger Göran Djupsund, professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi.

””
””

Göran Djupsund säger att legitimiteten hos regeringen kommer att ifrågasättas. Det är ett underligt överlevnadssätt för en regering, enligt hans mening.

””

20 avhoppare

Av Sannfinländarnas 37 ledamöter är 20 med i den nya riksdagsgruppen Nytt Alternativ. Något nytt parti bildar de inte omedelbart, men gruppmedlemmen Simon Elo säger enligt nyhetsbyrån FNB att det kan bli så till nästa val.

Han säger att fler ledamöter vill ansluta sig men deras ansökningar kan behandlas först på gruppmötet på torsdag.

Riksdagsledamoten Tiina Elovara, som är viceordförande i den nya gruppen, säger i ett pressmeddelande att inriktningen hos de ledamöter som har lämnat Sannfinländarnas grupp är en politik som framhäver rättvisa och jämlikhet.

Regeringen kommer fortsatt att ha en knapp majoritet i riksdagen, 106 av 200 mandat.

Tidigare har liberala Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna sagt sig vara öppna för diskussioner för att samregera med Centern och Samlingspartiet.

Sur reaktion

Regeringskrisen var en reaktion på valet av Jussi Halla-aho till ny ledare för Sannfinländarna. Halla-aho är så främlingsfientlig att de två andra partierna vägrar fortsätta samregera med hans parti.

Annons

Riksdagsledamoten Ville Tavio, som inte tillhör avhopparna, reagerar surt på händelseutvecklingen. Han säger att det verkar som om kongressbesluten i Jyväskylä förra veckoslutet inte respekteras. Han undrar om det inte bara handlar om att Timo Soini och Sampo Terho ska kunna behålla sina ministerportföljer.

Soini har utrikesministerposten och Terho är Europa-, kultur- och idrottsminister.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons