Annons
Nyheter

Svårt läge för unga i Mosul

Hundratusentals barn i Mosul och Ninewa i Irak, som i flera år levt med extremistgruppen IS styre, har nu svåra trauman. Om de inte tas på allvar riskerar en generation att gå förlorad, varnar hjälporganisationen War Child i en ny rapport.(TT)
Publicerad 13 augusti 2017

Hundratusentals barn i Mosul och Ninewa i Irak, som i flera år levt med extremistgruppen IS styre, har nu svåra trauman. Om de inte tas på allvar riskerar en generation att gå förlorad, varnar hjälporganisationen War Child i en ny rapport.

Organisationen har mött barn i regionen som bevittnat avrättningar, fängslats, använts som mänskliga sköldar och anklagats för att ha tillhört IS.

Annons

I nuläget finns en stor misstänksamhet mot personer vars hus varit ockuperat av IS eller för familjer där någon medlem rekryterats till terrororganisationen. Det finns risk att barn från sådana familjer kommer att utsättas för diskriminering och trauma under lång tid, spår organisationen.

Samtidigt finns inte tillräckligt med pengar för barnens skolgång.

Iraks premiärminister utropade seger över IS i Mosul i juli. Både människorättsorganisationen Amnesty International och Rädda Barnen har tidigare slagit larm om att barn och civila hamnat i kläm mellan regeringsstyrkor och IS.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons