Annons
Nyheter

Svenskt hopp om lugnt val i Kenya

Sverige har lång tradition av biståndssamarbete och handel med Kenya. Många svenska företag finns på plats, och fler har ögonen på landet. Men oron är stor för att oroligheter kan bryta ut efter dagens val.(TT)
Publicerad 8 augusti 2017
””

Tillsammans med flera andra ur ambassadpersonalen deltar han som valobservatör under tisdagens president-, parlaments- och lokalval.

Opinionsmätningar pekar mot att det blir strid på kniven mellan sittande presidenten Uhuru Kenyatta och utmanaren Raila Odinga. Oron är hur förloraren kommer att reagera.

Annons

Fokus på civilsamhället

Misstankar om fusk i valet 2007 ledde till omfattande våldsamheter med omkring 1 200 döda. Stämningen har varit spänd inför årets val efter att en chef på valkommissionen nyligen hittades mördad. Skarpa etniska motsättningar och stora ekonomiska klyftor spär på oron.

””

Sverige har bedrivit biståndsarbete i Kenya under snart 50 år. Den nuvarande strategin, som gäller från 2016 till 2020, omfattar totalt 1,7 miljarder kronor. Ett av fokusområdena är demokrati och mänskliga rättigheter.

"Gott namn"

En viktig del är att försöka stärka det kenyanska civilsamhället, enligt Borgstam, som lyfter fram att Sverige bland annat ger stöd till undersökande journalistik och organisationer som vill främja kvinnors deltagande i politiken.

””

Stora svenska bolag med Kenyakontor är bland andra Ericsson, Atlas Copco och Sandvik. Den goda tillväxten, landets unga befolkning och dess strategiska position som den östafrikanska regionens ekonomiska motor gör att fler företag är sugna på den kenyanska marknaden.

Samtidigt finns stora utmaningar i form av korruption - och risken för politisk oro.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons