Annons
Nyheter

Tiggerilag hastas igenom folketinget

Det danska förslaget om att fördubbla straffet för tiggeri kommer att snabbehandlas av folketinget redan i juni. Anledningen är att Köpenhamn anser sig ha så stora problem att staden vädjat om hjälp.(TT)
Publicerad 1 juni 2017

Statsminister Lars Løkke Rasmussen meddelade på onsdagen att regeringen vill skärpa minimistraffet för tiggeri till det dubbla: 14 dagars ovillkorligt fängelse vid förstagångsförseelse. Regeringen har stöd för förslaget, och Rasmussens plan var att det skulle antas till september.

Men vid ett möte har partiledarna beslutat att lagförslaget ska snabbehandlas av det danska parlamentet, folketinget, till den 14 juni. Invandringskritiska Dansk Folkepartis Martin Henriksen pressade omedelbart på för en tidigareläggning.

Annons

Vädjat om hjälp

Det är Köpenhamns överborgmästare, Frank Jensen (S), som bett rikspolitikerna om hjälp med vad han kallar "gatusovare". Jensen har till tidningen Berlingske sagt att det bland annat handlar om problem med romer som sover i en kyrka i centrala Köpenhamn, och att området används som toalett.

””

SF emot förslaget

Socialistisk Folkeparti (SF) är emot förslaget.

””

I april trädde en lagändring i kraft i Danmark som gör det olagligt att sätta upp och bo i läger som "skapar otrygghet i närområdet". Köpenhamnspolisen har hittills i år rivit 25 romläger. Enligt regeringen är dock inte detta tillräckligt, utan man anser att ännu hårdare tag behövs.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons