Annons
Nyheter

Skjuten toppolitiker behöver opereras igen

Den republikanske toppolitikern Steve Scalise vårdas för livshotande skottskador efter dådet i Virginia. Hans tillstånd är fortfarande kritiskt och han kommer att behöva ytterligare operationer.(TT)
Publicerad 15 juni 2017

Enligt ett uttalande från sjukhuset fick Scalise skador på inre organ och drabbades av kraftig inre blödning vid skottlossningen.

Attacken mot kongressledamöter skedde på en baseballplan i Virginia.

Annons

USA:s president Donald Trump och hans fru Melania har besökt sjukhuset. Efteråt twittrade Trump:

"Jag lämnade just sjukhuset. Republikanen Steve Scalise, en fantastisk person, är i väldigt dåligt skick - men han är en riktig kämpe. Be för Steve!"

Sköts med flera skott

Presidentparet hade med sig två buketter vita blommor till sjukhuset. Ytterligare en person, lobbyisten Matt Mika, vårdas för livshotande skador efter attentatet i staden Alexandria, strax söder om Washington DC. En kongressanställd och två poliser skottskadades också, men deras tillstånd är inte allvarligt.

Enligt ett uttalande från Mikas familj träffades han med flera skott.

Scalise uppges ha träffats i höften. Innan Scalise genomgick den första operationen var han "på gott humör och talade med sin fru på telefon", meddelade hans kansli i ett uttalande. Men efter operationen beskrivs hans tillstånd som livshotande.

Mellan 15 och 25 kongressledamöter ska ha varit vid idrottsplatsen där kongresslaget tränade inför en välgörenhetsmatch.

Gärningsmannen död

Eftersom viktiga politiker deltog i träningen fanns poliser från den amerikanska federala polismyndigheten US Capitol Police redan på plats.

Den misstänkte gärningsmannen, 66-årige James T Hodgkinson från Illinois som var uttalad antirepublikan, sköts ihjäl av polisen.

Annons

Inlägg som Hodgkinson gjort på sociala medier visade att han var starkt emot Trump. Men enligt hans bror fanns det inga misstankar om att han skulle ta till våld.

””

Men han tillägger att nyheten om broderns skottlossning kom "helt oväntat".

Sandersanhängare

Den misstänkte skytten ska ha arbetat som volontär under demokraten Bernie Sanders presidentaspirantkampanj, uppger Sanders själv.

"Jag blir illamående av den här föraktliga handlingen", skriver Sanders som också sänder sina kondoleanser till offren och tackar polisen för dess "heroiska insats".

Donald Trump, som fyllde 71 år på onsdagen, är "djupt sorgsen" över det inträffade och ställde in dagens engagemang. Presidenten gjorde ett uttalande i Vita huset och sade då att han hoppas på ett snabbt tillfrisknande för alla de skadade. Han vände sig särskilt till Steve Scalise:

””

Representanthusets republikanske talman Paul Ryan säger att kongressens ledamöter står enade efter skottlossningen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons