Annons
Nyheter

Trump: USA redo att skydda Guam

USA är redo att skydda Stillahavsön Guam från Nordkoreas hot, lovar president Donald Trump. Samtidigt manar Kinas president sin amerikanske kollega att undvika ord och handlingar som förvärrar spänningarna på den koreanska halvön.(TT)
Publicerad 12 augusti 2017

Donald Trump har de senaste dygnen fortsatt att skicka skarpa varningar till Nordkorea och dess diktator Kim Jong-Un. I ett samtal med det amerikanska territoriet Guams guvernör Eddie Calvo tidigt på lördagen försäkrade Trump att USA:s styrkor är redo att försvara invånarnas säkerhet, enligt ett uttalande från Vita huset.

USA har stor militär närvaro på Guam, på ön finns både en flottbas och en flygbas. Territoriet har flera gånger varit föremål för Kim Jong-Uns hot - vilket fått Trump att se rött: "Militära lösningar är nu på plats, redo att avfyras, om Nordkorea skulle agera oklokt. Förhoppningsvis väljer Kim Jong-Un en annan väg!", twittrade han nyligen.

Annons

Xi: Förvärra inte läget

Kort före samtalet med Calvo talade Trump med Kinas president Xi Jinping om krisen. Xi uppmanade Trump att undvika ord och handlingar som kan förvärra det redan spända läget på den koreanska halvön, rapporterar den statliga kinesiska tv-kanalen CCTV.

Enlig ett uttalande från Vita huset var de båda ledarna i telefonsamtalet eniga om att Nordkorea måste sluta upp med sitt "provokativa och upptrappade agerande".

””

Kina har historiskt stått nära Nordkorea men röstade nyligen för nya FN-sanktioner mot landet efter upprepade robotuppskjutningar från diktaturen.

Såväl Kina som Ryssland, Tyskland, Storbritannien och Frankrike har uttryckt oro över det upptrappade ordkriget mellan Nordkorea och USA.

””

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att det internationella samfundet måste arbeta för att få Pyongyang att "fortsätta med dialog utan några villkor". Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson skriver på Twitter att "Nordkoreas regim är orsaken till problemet och de måste fixa det".

Förbereds ubåtstest?

Samtidigt säger en expert att Nordkorea ser ut att förbereda ett nytt robottest, från en ubåt.

Satellitbilder indikerar att det slutna landet förbereder en uppskjutning av en ballistisk robot från en ubåt, hävdar Nordkoreaexperten Joseph Bermudez.

””

Nordkorea sköt upp en robot från en ubåt i fjol, vilket beskrevs som en teknisk milstolpe. Den flög femtio mil, i riktning mot Japan.

Annons

En vidareutveckling av ubåtsuppskjutningar skulle ta hotet från Nordkorea till en ny nivå, eftersom räckvidden för en robot med kärnstridsspets skulle bli så mycket större. Dessutom skulle landet ha ett andra alternativ för uppskjutningar om militärbaserna förstördes.

Japan rapporteras ha aktiverat sitt robotförsvar, främst i väst i Shimane, Hiroshima och Kochi - områden som Pyongyang sagt kan ligga utefter en eventuell robotattacks bana.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons