Annons
Nyheter

Trump skriver på sanktionerna mot Ryssland

USA:s president Donald Trump har motvilligt godkänt nya sanktioner mot Ryssland, i strid med sin uttalade önskan om närmare band till Moskva.(TT)
Publicerad 2 augusti 2017

Sanktionerna mot Ryssland - som straff för Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet i fjol och annektering av den ukrainska Krimhalvön - antogs med överväldigande majoritet i kongressens båda kamrar förra veckan. Innan Trump skrev under lagpaketet, fem dagar senare, hade det spekulerats om han skulle lägga in sitt veto.

Partierna oroas

Annons

I och med det stora stödet i den republikanskdominerande kongressen hade parlamentarikerna kunnat köra över ett eventuellt presidentveto.

I ett uttalande på onsdagen sade Donald Trump att lagpaketet hade "allvarliga brister". "I sin brådska att lagstifta har kongressen tagit med ett antal klart ickekonstitutionella bestämmelser", hette det.

Sanktionspaketet innehåller en bestämmelse som innebär att kongressen kan stoppa presidenten från att mildra sanktioner mot Ryssland. Enigheten om den nya lagen vittnar om att båda de två stora partierna oroas av presidentens välvilja till Ryssland.

"Fullskaligt handelskrig"

Ryssland har redan svarat med diplomatiska motåtgärder. I fredags krävde Moskva att USA skulle minska sina diplomater i Ryssland med 755 anställda och beslagtog två ambassadbyggnader.

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev sade på onsdagen att sanktionerna innebär "ett fullskaligt handelskrig" och visar att Trumps regering är "helt maktlös".

"Hoppet om att våra förbindelser med den nya amerikanska regeringen skulle förbättras är slut", skriver Medvedev i ett Facebookinlägg.

Samtdigt har EU varnat för att sanktionerna mot ryska energibolag skulle kunna skada europeiska företag. På onsdagen sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att USA tagit hänsyn till några av EU:s krav, men att man kommer att svara "inom dagar" ifall det visar sig att sanktionerna skadar europeiska intressen.

Lagpaketet innehåller också nya, tuffare åtgärder mot Nordkorea och Iran, bland annat för ländernas militära upprustning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons