Annons
Nyheter

Trump vill halvera laglig invandring

"Vår viktigaste invandringspolitiska reform på ett halvsekel. " Så presenterade USA:s president Donald Trump det förslag som de bägge republikanska senatorerna Tom Cotton och David Perdue utarbetat och som han på onsdagen officiellt ställde sig bakom.(TT)
Publicerad 2 augusti 2017

"Vår viktigaste invandringspolitiska reform på ett halvsekel."

Så presenterade USA:s president Donald Trump det förslag som de bägge republikanska senatorerna Tom Cotton och David Perdue utarbetat och som han på onsdagen officiellt ställde sig bakom.

Annons

Målet är att den lagliga invandringen, som i dag ligger runt en miljon människor per år, ska minska med 50 procent. Vägen dit ska gå genom ett meritbaserat poängsystem för uppehållstillstånd, som ska premiera engelsktalande ansökande med goda möjligheter att försörja sig själva.

Trump menar att USA under lång tid har tagit emot för många lågutbildade och att dessa har lagt vantarna på arbetstillfällen som annars skulle ha tillfallit infödda amerikaner.

””

Att kongressen godkänner förslaget, som också skulle begränsa antalet flyktingar som kan få permanenta uppehållstillstånd till 50 000 årligen, bedöms som osannolikt. En första version, som Cotton lade fram i senaten i februari, körde omgående fast.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons