Annons
Nyheter

Ryska hackare kan ha bidragit till Qatarkris

Ryska hackare spred falska nyheter via Qatars statliga nyhetsbyrå, misstänker amerikanska utredare. Nyheterna har enligt Qatar bidragit till att landets utfrysning. Samtidigt har USA:s president Trump i samtal med Qatars emir sagt sig vilja lösa krisen.(TT)
Publicerad 7 juni 2017

CNN uppger att amerikanska säkerhetstjänster misstänker att ryska hackare tagit sig in i Qatars statliga nyhetsbyrå och där planterat en falsk nyhetsartikel som bidragit till den nuvarande krisen i regionen. USA har skickat personal från den federala polisen FBI till Qatar för att hjälpa till att utreda misstankarna.

Enligt CNN är misstanken att Ryssland försöker att skapa slitningar mellan USA och dess allierade. Qatar hyser till exempel en av regionens största amerikanska flygbaser, en viktig bas för kampen mot terrorrörelsen IS, medan Saudiarabien, ett av de länder som nu frusit ut Qatar, också är en av USA:s närmaste allierade.

Annons

Ryssland avfärdar uppgifterna.

””

"Krisen beror på felaktigheter"

Förutom Saudiarabien har bland andra Egypten, Förenade arabemiraten och Bahrain brutit med Qatar - vilket innebär stängda gränser och att diplomater kallas hem.

””

Utrikesministern säger till BBC att det inte finns några bevis för att Qatar finansierat terrorism, vilket länderna som brutit med Qatar anger som skäl.

Förbjuder uttryck för sympati

Förenade arabemiraten uppger att landet förbjuder människor från att uttrycka sympati för Qatar med hot om uppemot 15 års fängelse och dryga böter. Landets utrikesminister Anwar Gargash anklagar Qatar för att vara "huvudkämpen för extremism och terrorism i regionen".

””

I ett samtal mellan USA:s president Donald Trump och Qatars emir Tamim bin Hamad Al Thani erbjöd Trump ett möte i Vita huset för att få ett slut på krisen.

Han uppges vilja lösa meningsskiljaktigheter, men betonade i samtalet vikten av att länder motverkar finansiering av terrororganisationer.

Trump på Twitter

Trump uttryckte däremot på Twitter tidigare under dagen, före ett samtal med Saudiarabiens kung Salman, att han tyckte att de brutna förbindelserna var en god idé:

Annons

"Kanske kommer detta att innebära början på slutet för terrorismens fasor", twittrade han, vilket av bedömare sågs som överraskande, med tanke på den amerikanska flygbasen i landet.

Turkiets parlament godkände på onsdagen att flytta trupper till en turkisk militärbas i Qatar, ett förslag som lades fram före utfrysningen men nu kan ses som beslut att stötta landet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons