Annons
Nyheter

Turkiet och USA agerar för Qatar

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har godkänt att turkiska soldater placeras i Qatar. Han har även beslutat om ett militärt övningssamarbete mellan länderna, och skickar därmed en signal om Turkiets stöd för landet.(TT)
Publicerad 9 juni 2017

USA har samtidigt bett Saudiarabien och andra länder att avsluta sin blockad mot Qatar. USA:s utrikesminister Rex Tillerson framhåller att blockaden sätter käppar i hjulet för insatserna mot terrorgruppen IS.

Qatar har frusits ut av en rad länder i regionen, med Saudiarabien i spetsen, som anklagar Qatar för att stödja islamistiska extremister och Iran. Tillerson ber nu Qatar att göra mer för att bekämpa extremism.

Annons

Qatar har sagt sig vara beslutet att rida ut isoleringen och inte göra några eftergifter kring landets suveränitet. Intensiv diplomatisk verksamhet pågår i båda lägren.

De saudiledda motståndarna offentliggjorde i fredags en lista över 18 personer som pekades ut som terrorfrämjare. På listan fanns både medlemmar av kungafamiljen i Qatar och Muslimska brödraskapets andlige ledare Yusuf al-Qaradawai som har Doha i Qatar som bas.

Rederiet Mærsk meddelar att man kommer att påbörja containertransporter med fartyg mellan Oman och Qatar, för att undvika de handelsrestriktioner som andra grannländer påfört Qatar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons