Annons
Nyheter

Tusk vittnar i politiserad flygutredning

Formellt ska Donald Tusk vittna i utredningen om en svår olycka. Men beslutet att kalla Europeiska rådets ordförande tangerar också familjeband, politisk rivalitet och ett allt mer ansträngt läge mellan Polen och EU.(TT)
Publicerad 3 augusti 2017

Den svåra flygkrasch som 2010 dödade Polens president Lech Kaczynski, liksom fler höga dignitärer, utreds nu på nytt. I dag vittnar Europeiska rådets ordförande, och Polens tidigare premiärminister, Donald Tusk i den utredning som snabbt har kommit att politiseras.

Både en polsk och en rysk utredning har tidigare kommit fram till att olyckan orsakades av misstag och svåra väderförhållanden. Men höga företrädare för det polska regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) har länge hävdat att kraschen berodde på en explosion ombord. Jaroslaw Kaczynski, partiledare för PIS, Polens starke man och tvillingbror till den omkomne presidenten Lech, levererade nyligen hätska anklagelser i parlamentet.

””
Annons

Den tidigare PO-ledaren Tusk var Polens premiärminister när flygkraschen inträffade och Jaroslaw Kaczynski menar att den politiska rivalen har ett "moraliskt ansvar" för broderns död.

Till polsk media säger PO:s nuvarande ledare Grzegorz Schetyna att "Tusk är en politisk måltavla" för regeringspartiet.

””

Utfrågningen av Tusk sammanfaller dessutom med att EU-kommissionen har inlett en formell process mot Polen sedan landet försökt inskränka domstolsväsendets oberoende. Till att börja med hotas Polen av böter, men ytterst kan landet förlora sin rösträtt i EU:s ministerråd.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons