Annons
Nyheter

"Tydligt budskap" till Nordkorea

Nya sanktioner riktas mot Nordkorea efter ett beslut i FN:s säkerhetsråd. USA lovar även att svara på landets missil- och kärnvapenprov "på annat sätt, om det behövs".(TT)
Publicerad 3 juni 2017

Efter att de nya sanktionerna mot Nordkorea röstats igenom i FN:s säkerhetsråd tidigare på fredagen lovade FN-ambassadör Nikki Haley att USA kommer att svara på landets missil- och kärnvapenprov.

””
””

"Ökat takten"

Annons

Nordkorea och dess kärnvapenprogram utgör ett "hot mot oss alla", säger USA:s försvarsminister Jim Mattis.

””

Han uppger att Nordkorea har ökat takten i sitt kärnvapenprogram och att USA kommer att vidta ytterligare åtgärder för att skydda sig mot hotet.

Vädjar om dialog

Nordkoreas allierade grannland Kina stödjer rådets utökade sanktioner men fortsätter att vädja om dialog för att minska spänningarna i området.

Kinas FN-ambassadör Liu Jieyi beskriver spänningarna som "komplexa och känsliga".

””

En av de 14 individer som beläggs med sanktioner är Cho Il-U, som tros vara Nordkoreas spionchef. De andra 13 är högt uppsatta medlemmar i arbetarpartiet eller chefer för företag som arbetar med inköp för landets militära program.

De 14 och fyra institutioner läggs nu till den redan existerande listan med 39 personer och 42 nordkoreanska företag som redan belagts med FN-sanktioner.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons