Annons
Nyheter

Tydligt "ja" till ny grundlag i Mauretanien

Det blev ett tydligt ja i folkomröstningen i Mauretanien om att ändra landets författning och även nationsflaggan. Valdeltagandet varierade mellan 36 procent i huvudstaden Nouakchott och i provinserna upp mot 80 procent, enligt valmyndigheten.(TT)
Publicerad 7 augusti 2017

Valdeltagandet varierade mellan 36 procent i huvudstaden Nouakchott och i provinserna upp mot 80 procent, enligt valmyndigheten.

Ändringarna som drivits av president Mohamed Ould Abdel Aziz innebär bland annat landets senat eller "andra kammare" i parlamentet avskaffas och ersätts av ett "regionråd" med ledamöter valda i regionerna.

Annons

Senaten "kostar mycket, fyller ingen funktion och gör ingen nytta", sade presidenten vid ett valmöte strax före valet i torsdags.

Oppositionen hade utlyst bojkott mot valet och anklagade efteråt regeringen för valfusk. Regimkritiker har tidigare uttryckt rädsla för att presidenten med ett ja i ryggen skulle sikta mot än mer långtgående förändringar i grundlagen som skulle göra det möjligt för presidenten att bli omvald även för en tredje mandatperiod.

Ould Abdel Aziz kom till makten genom en kupp 2008 och har säkrat presidentmakten genom val 2009 och omval 2014.

Inför lördagens två omröstningar förekom sammanstötningar då regeringen förbjöd kritiker att protestera mot ändringar. Själva de samtidiga folkomröstningarna genomfördes utan rapporterade våldsamheter.

Flaggan, islamiskt utformad i grönt med nymåne och stjärna, ska få röda band som hyllning till dem som offrade livet i kampen mot kolonialmakten Frankrike.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons