Annons
Nyheter

Tyskland flyttar militärstyrka från Turkiet

Tyskland har inget annat val än att flytta sina styrkor från militärbasen Incirlik i Turkiet, sade utrikesminister Sigmar Gabriel på måndagen. Flygfältet i södra Turkiet används för flyguppdrag i kampen mot Islamiska staten i Syrien.(TT)
Publicerad 5 juni 2017

Tyskland har inget annat val än att flytta sina styrkor från militärbasen Incirlik i Turkiet, sade utrikesminister Sigmar Gabriel på måndagen.

Flygfältet i södra Turkiet används för flyguppdrag i kampen mot Islamiska staten i Syrien. Men relationerna mellan de båda Natoländerna är frostiga och Ankara har vägrat låta tyska parlamentariker besöka Incirlik, sedan Berlin gett politisk asyl till turkiska medborgare som misstänks för delaktighet i den misslyckade statskuppen i Turkiet förra sommaren.

Annons

Tyskland har över 250 soldater på flygbasen och utför bland annat spaningsflygningar inom ramen för den USA-ledda alliansens insatser.

Enligt Gabriel tittar nu Berlin på alternativa platser dit de tyska styrkorna kan förflyttas. Det har spekulerats om att valet kan falla på Jordanien.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons