Annons
Nyheter

UD begär att få träffa gripen författare

"Dumheter". Så sammanfattar den gripne svenske författaren Hamza Yalcin de turkiska anklagelserna om terrorhandlingar. Enligt utrikesminister Margot Wallström (S) har svenska UD begärt att få träffa honom. Grunden för gripandet är en internationell arresteringsorder från Turkiet.(TT)
Publicerad 8 augusti 2017

Grunden för gripandet är en internationell arresteringsorder från Turkiet. Yalcins sambo har tidigare berättat för TT att spanska domstolar berättat att Turkiet anklagar honom för att ha organiserat terrorhandlingar på tidningen Idak Dergisi i Turkiet under 2010.

SVT Nyheter Halland har lyckats intervjua Hamza Yalcin kort via telefon. Han säger att det var helt oväntat att han skulle bli gripen.

””
Annons

SVT: Kan du säga exakt vad det är du är anklagad för?

””

59-årige Hamza Yalcin har arbetat på en regimkritisk turkisk tidning och varit engagerad i Sveriges Författarförbund och i Amnesty.

UD ska också ha säkerställt att han har en advokat, skriver Wallström i ett uttalande på regeringens hemsida.

"Sverige understryker vikten av att åtgärder mot terrorism inte får inskränka grundläggande fri- och rättigheter", skriver hon.

Innan telefonsamtalet med SVT bryts berättar Hamza Yalcin att ingen svensk myndighet ännu har kontaktat honom, men att han har fått en advokat.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons