Nyheter

Trump: Ny nedstängning osannolik

Det är "osannolikt" att delar av den amerikanska statsapparaten åter stängs. Det sade USA:s president Donald Trump president på tisdagen - men han gav inget definitivt besked.(TT)
Publicerad 12 februari 2019

USA håller andan i väntan på Trumps beslut: Kommer presidenten att godkänna kongressuppgörelsen om gränssäkerhet, trots att den "bara" innehåller 1,4 miljarder dollar till en gränsbarriär?

””

Men ännu har han inte bestämt sig. Formellt väntas kongressuppgörelsen vara klar på onsdag. Om USA ska undslippa ännu en nedstängning av närmare en fjärdedel av statsapparaten måste skrivningen godkännas av både senaten och representanthuset och skrivas under av presidenten innan fredagen är till ända.

"Ska byggas"

Sent i måndags lokal tid kom de fyra mest uthålliga kongressförhandlarna ut ur förhandlingsrummen.

””

Frågan är om det räcker för presidenten, som samtidigt lovade jublande anhängare i gränsstaden El Paso att muren ska byggas "vad som än sker".

Trump har begärt 5,7 miljarder dollar - motsvarande 50 miljarder kronor - för murbygget men i den nya överenskommelsen avsätts enbart 1,4 miljarder dollar till en barriär, främst ett stängsel utefter gränsfloden Rio Grande i Texas enligt medieuppgifter.

Ny teknik

Kongressuppgörelsen innehåller även 1,7 miljarder dollar extra till departementet för inrikes säkerhet, pengar öronmärkta för ny teknik, stärkta gränsövergångar och tullkontor samt humanitär hjälp, enligt uppgifter till nyhetskanalen CNN.

Den preliminära överenskommelsen kunde nås sedan Demokraterna slopat sitt krav på en rejäl minskning av antalet sängplatser i gränspolisens förvar och Republikanerna gett upp sitt krav på en ökning av dessa. I stället blir sovplatserna kvar på nuvarande nivå, det vill säga drygt 40 000. Dessa är främst tänkta för asylsökande migranter som väntar på att deras fall ska tas upp av invandringsdomstolar. Tidigare har sådana ofta fått resa till släktingar eller bekanta i USA och bo där medan de väntar.

Enligt presidenten vore det både löjligt och farligt att skära ner på antalet platser.

””

"Sopig kompromiss"

En viktig spelbricka i sammanhanget är de profiler i konservativa medier som presidenten brukar lyssna på. En av dem, Fox News-programledaren Sean Hannity avfärdade tidigt uppgörelsen som en "sopig kompromiss".

Samtidigt uppges Vita huset nogsamt gå igenom sina alternativ, bland dem att utlysa undantagstillstånd för att säkra murfinansieringen. En annan väg är att godta uppgörelsen och söka frigöra andra federala pengar för barriärbygget.

President Trump har alltsedan valrörelsen hävdat att kriminella och knark flödar över USA:s södra gräns och att en mur är det enda som kan stoppa detta - ett resonemang som kraftigt ifrågasatts.

TT