Annons
Nyheter

Vill ställa president till svars för brand

Parlamentsledamöter från oppositionen i Guatemala kräver att president Jimmy Morales ställs till svars för en brand i ett barnhem som i mars krävde 41 tonårsflickors liv.(TT)
Publicerad 13 juni 2017

Parlamentsledamöter från oppositionen i Guatemala kräver att president Jimmy Morales ställs till svars för en brand i ett barnhem som i mars krävde 41 tonårsflickors liv.

Högsta domstolen ska nu ta ställning till om presidenten kan prövas för att ha anställt okvalificerade tjänstemän i det statliga organ som drev hemmet. I så fall går fallet vidare till kongressen, som får rösta om att häva Morales åtalsimmunitet.

Annons

Justitieminister Mayra Véliz säger att hon ställer sig bakom initiativet.

Enligt en preliminär undersökning satte flickorna eld på barnhemmet i protest mot sexuella övergrepp och vanvård, sedan de blivit inlåsta i ett litet rum efter ett flyktförsök.

Tre personer som ansvarade för barnhemmet är sedan tidigare anklagade för bland annat mord eller dråp, maktmissbruk och övergrepp.

Under måndagen greps ytterligare fem personer för mord eller dråp. Tre av dem jobbar inom staten med att skydda barns rättigheter, medan de två andra är högt uppsatta poliser.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons