Annons
Nyheter

Brende: Blir svårt för Storbritannien

Sveriges utrikesminister Margot Wallström säger att det brittiska valresultatet kan påverka brexit-förhandlingarna, och poängterar att det är viktigt att utträdet blir så "ordnat som möjligt". Norges utrikesminister säger att landet har svåra veckor framför sig.(TT)
Publicerad 9 juni 2017

Valet har inte gått premiärminister Theresa Mays väg.

””

Han säger att landet nu behöver stabilitet, eftersom utträdet ur EU är "något av det mest krävande" som landet har försökt sig på.

Annons

Det oklara politiska läget kan komma att påverka brexit-förhandlingar och Sveriges relationer med Storbritannien.

"Efter en dramatisk valnatt konstaterar vi att varken det konservativa partiet eller Labour får egen majoritet i Storbritanniens parlamentsval. Nu vidtar förhandlingar mellan partierna. Vi ser fram emot att en ny regering kommer på plats", konstaterar Sveriges utrikesminister Margot Wallström i en skriftlig kommentar till TT.

"Det återstår att se hur valresultatet kommer att påverka brexit-förhandlingarna. Det är angeläget att utträdet blir så ordnat som möjligt. Storbritannien är en viktig samarbetspartner för Sverige och vi vill se en nära relation till Storbritannien även efter att landet lämnat EU", fortsätter Wallström.

Finlands statsminister Juha Sipilä tror att valresultatet kan leda till att brexit-förhandlingarna börjar senare än planerat, eftersom det kan ta en tid att bilda regering. Sipilä säger till FNB att May utlyste nyvalet för att få ett starkt mandat, vilket hon nu inte får. Sipilä säger att Labour och Liberalerna är valets vinnare.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons