Annons
Nyheter

Acceptera inte våldet

Enligt UN Women är våldet mot kvinnor och flickor en av de mest utbredda kränkningarna av mänskliga rättigheter i världen.
Nyheter • Publicerad 2 december 2011

Våldet tar sig uttryck genom allt från fysiskt, psykiskt och sexuellt våld till människohandel, tvångsgifte och påtvingade graviditeter. Orsaken, vet man, grundar sig i ojämlika maktrelationer och könsrelaterad diskriminering mellan män och kvinnor. Att arbeta för kvinnors inflytande och jämställdhet är därför otroligt avgörande för att avskaffa våldet.

Bara under 2010 anmäldes 27200 fall av misshandel mot kvinnor i Sverige och 17 kvinnor mördas varje år av en närstående man. En mycket anmärkningsvärd uppgift är att bara i 20 % av anmälningarna kunde en person knytas till brottet, d.v.s i endast vart femte fall ansåg åklagaren att det var värt att dra igång en rättsprocess! Den vetskapen gör också att många kvinnor drar sig för att göra en polisanmälan då de blivit slagna och kränkta av en närstående man.

Annons

Alldeles nyligen dog en ung kvinna och mor i Ystad då hon ville gå ifrån sin sambo. Två barn var vittnen till det brutala dådet. Dödsmisshandel sker även i den mest idylliska avkrok av världen! Cirka 17 kvinnor mördas i vårt land varje år av en närstående man och i mer än hälften av fallen finns det dokumenterade uppgifter om att mannen tidigare har misshandlat, hotat och brukat våld mot kvinnan. Kvinnan har uppsökt läkare. Hon har vänt sig till socialtjänsten. Hon har polisanmält. Trots detta har hon inte kommit undan och till slut blivit bragt om livet.

Dagligen anmäls även i vårt land 46 fall av sexualbrott mot kvinnor, varav hälften av dessa rör våldtäkt eller våldtäktsförsök och en överväldigande majoritet av brotten sker inomhus av en person som kvinnan är bekant med eller har en relation med. 99% av förövarna är män. (Källa BRÅ)

Brottsförebyggande rådet räknar med att endast var tionde fall polisanmäls, alltså bara 10 % av de som blir slagna eller utsatta för sexuellt våld, och här återfinns unga flickor såväl som kvinnor som bor på äldreboende. Att de inte anmäler eller söker hjälp beror oftast på rädsla för upptrappat våld eller för att de inte litar på de myndigheter som har i uppdrag att stötta och hjälpa dem. Många av dem som utsätts upplever känslor av skam och skuld och har inte sällan fått ett rejält knäckt självförtroende.

På ett globalt plan är en femtedel av världens flickor och kvinnor utsatta för våldtäkt eller våldtäktsförsök under sin livstid. EN FEMTEDEL!

I Simrishamn finns ingen kvinnojour. I kommunen där Fi är tredje största parti finns ingen tydlighet vart kvinnor som utsätts för våld och hot ska vända sig. Socialtjänst har i uppdrag att stötta och hjäpa men den jour man rekomenderar finns i Kristianstad. Det kan vara bra för en kvinna som är akut hotad att få ett skyddat boende långt bort från hemorten men Kristianstads jour måste ofta säga nej, deras akutlägenheter är för få så man får hänvisa vidare. Till till exempel Ystad. Som också har för lite resurser. I snitt vänder sig tio Simrishamnskvinnor per år till Kristianstad kvinnojour för stöd och råd. Även Oasens råd och stödverksamhet i Simrishamn möter omkring 20 kvinnor per år som vittnar om våld i relationer som de lever i eller lyckats ta sig ur. Vi i Fi accepterar inte att en enda människa blir hotad eller slagen.

Margarethe Müntzing
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons