Annons
Nyheter

Ändra inte på ett vinnande koncept

Nyheter • Publicerad 17 november 2008

Att de styrande i Ystads kommun vill sälja ut offentligt ägda verksamheter är inget nytt. Detta är nu på väg att ske inom lokalvården i Ystad. Beslut kommer att fattas den 20 november.

Dessa privatiseringar blir sällan lyckade affärer – både enskilda och skattebetalarna drabbas.

Annons

Vi är 83 lokalvårdare som drabbas och med detta följer oro, besvikelse och frustration.

Högerfolk och liberaler brukar ju hävda att privat företagsamhet alltid drivs bättre än statlig och kommunal, som om detta vore en naturlag. För alliansen tycks det spela mindre roll att verkligheten ständigt blir en annan än den utlovade, att priserna stiger i stället för att sjunka och att kvaliteten minskar i stället för att öka. Detta säger sig självt, eftersom de privata företagen skall gå med vinst, måste vinsten hämtas in ur besparingar i skattebetalarnas bidrag. Resultat från olika oberoende undersökningar visar att privatiseringar ofta leder till minskat antal arbetstillfällen, sämre service och höjda priser.

När verksamheter i kommunen privatiseras heter det så vackert att de som har tjänster får följa med och får jobba vidare under de nya ägarna i ett år. Nog så bra men vad händer sedan när året gått, när företaget börjar skära ner på personalen, när de ska börja generera vinst och någon eller några blir utan jobb?

De som då kommer att drabbas blir knappast tröstade av de vackra visioner som "de blå" spred i media inför valet.

Vi lokalvårdare har en bra arbetsledning, bra arbetskamrater och en bra kommunikation både med våra kunder och med arbetstagare med andra yrken.

Likaså är vi mycket nöjda med vår arbetsgivare, Ystads kommun, och vill fortsätta i denna anda.

Ändra inte på ett vinnande koncept!

Lokalvårdare
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons