Annons
Nyheter

Arbete för funktionshindrade

Nyheter • Publicerad 9 juni 2014

Ge möjlighet till arbete för funktionsnedsatta.

Det har gått ungefär två år sedan regering och riksdag fick den så kallade Funkautredningen på sitt bord.

Annons

Sedan dess har inget hänt trots att de flesta remissinstanser har varit positiva till utredningens förslag. Förslaget skulle väsentligt öka funktionsnedsattas möjligheter till att få ett lönearbete.

Alliansen talar mycket om arbetslinjen och sina ansträngningar för att minska arbetslösheten. Gäller denna ambition även för människor med funktionsnedsättningar är det hög tid att genomföra Funka- utredningens förslag.

För yngre människor med funktionsnedsättning är utvecklingen fortsatt negativ och antalet i aktivitetsersättning (tidigare förtidspension) ökar. Vill regering och riksdag ändra denna negativa trend, är genomförandet av Funkautredningen ett steg på vägen.

Funkautredningen föreslår förenklingar i regelsystemet som i dag uppfattas som svårt och krångligt, en höjning av och förändring av lönebidragen till lönestöd antingen för utveckling eller för trygghet, inrättande av traineeplatser med mera.

Utredningen innehåller en rad konstruktiva förslag som skulle göra det mer lönsamt att anställa människor med funktionsnedsättningar och också bredda arbetsmarknaden för denna grupp.

I dag är offentliga arbetsgivare generellt sett dåliga på att anställa personer med funktionsnedsättningar. Små och medelstora företag anställer flest, följt av ideella organisationer. På jumboplats kommer offentliga verksamheter som kommuner, landsting och myndigheter.

Med ett bättre utformat lönestöd kan förmodligen samtliga verksamheter få ett ökat intresse och möjligheter att anställa människor med funktionsnedsättningar, inte minst organisationslivet skulle kunna ta emot många fler.

Det är bra om partierna vill deklarera sin ställning i denna viktiga fråga. Den är avgörande för framtiden för tiotusentals yngre människor med funktionsnedsättning och deras anhöriga. Många vill ha denna information, för att kunna trygga sin framtid genom valet.

INTERNAL INTERNAL
Sonja Jörgensen och Leif, Berg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons