Annons
Nyheter

Arbetsförmedlare behöver mer än akademisk kunskap

Arbetsförmedlaren idag rekryteras endast om denne har en högskoleutbildning med minst 180 poäng, 120 poäng enligt tidigare poängberäkning.
Nyheter • Publicerad 7 december 2011
Arbetsförmedlingen.
Arbetsförmedlingen.Foto: 

Det ursprungliga skälet från arbetsgivaren, Arbetsförmedlingen, till detta krav var att många tillsättningar överklagades. Senare har man från myndigheten lagt till att det behövs föryngring och akademiskt utbildade personer.

Det innebär att de som får anställning som arbetsförmedlare idag, ofta mycket unga personer, har goda teoretiska kunskaper. De som rekryterats under de senaste åren har för det mesta en utbildning som socionom eller som beteendevetare med inriktning mot personaladministration. Det blir en väldigt torftig kompetensbas att bygga en Arbetsförmedling på! Det som brister eller saknas är yrkeskunnande och kunskapen om olika branscher.

Annons

Detta får till följd att Arbetsförmedlingen ofta upplevs sakna rätt kompetens för att möta de behov en arbetsgivare har för att få rätt person till rätt plats och att arbetssökande matchas mot rätt ledigt arbete. Kort sagt, det är kunskapsbrist!

Arbetet som arbetsförmedlare är ett roligt, intressant och viktigt arbete som fordrar kunnande inom många områden i vårt samhälle. Vi behöver personal som har goda teoretiska kunskaper men också personal med erfarenhet från olika yrken eller branscher. Kunskaper för att kunna möta våra kunder, arbetsgivarna och de arbetssökande, på ett professionellt sätt.

SEKO har sedan det ensidiga kravet om högskoleutbildning infördes, protesterat mot detta. Vi menar att arbetsförmedlingen måste möta kunderna med personal som har kunskap och erfarenhet från de flesta områden inom arbetslivet.

SEKO vill därför att det vid rekryteringar till arbetsförmedlare, öppnas för fler att söka, genom att väga in andra meriter än högskoleutbildning. Meriter som bedöms vara viktiga för verksamheten.

SEKO är för akademisk utbildning, men vi är också av uppfattningen att Arbetsförmedlingen har behov av medarbetare med kompetens förvärvad på annat sätt.

Detta kan möjliggöra att vi får den variation på kunskap inom yrken, branscher och arbetslivet i övrigt som gör att Arbetsförmedlingen även i fortsättningen är den attraktiva rekryteringspartner man vänder sig till som arbetsgivare, och som arbetssökande.

Jerker Persson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons