Annons
Nyheter

Bankflytt kortsiktigt vinsttänkande

Nyheter • Publicerad 5 juli 2006
Brösarp är ett livskraftigt samhälle som Sparbankensyd gör fel i att lämna, anser byagillet. Arkivbild: Ulf Mårtensson
Brösarp är ett livskraftigt samhälle som Sparbankensyd gör fel i att lämna, anser byagillet. Arkivbild: Ulf MårtenssonFoto: 

Öppet brev till Sparbanken Syd från Brösarp.

Ett dystert meddelande från en mörk bankhimmel dök häromdagen ner från Sparbanken Syd angående kontoret i Brösarp:kontoret ska stängas den 1 september.

Annons

Vi kunder trodde att kommandostatsfasoner var främmande för ett serviceföretag som en bank. Ingen dialog med kunderna har förts före ett så pass drastiskt beslut och en sådan bank har inget existensberättigande och kunderna i Brösarp med omnejd borde lämna den och gå över till någon konkurrent.

Sparbanken Syd går ut med följande slogan: "Vi är en självständig, samhällsengagerad bank med hög tillgänglighet – nära dig. Vi värnar tradition och driver förnyelse" Nu ser vi vad sådana floskler betyder.

Brösarps samhälle har ett förhållandevis differentierat serviceutbud, med bland anat en nyss utbyggd vårdcentral med fem läkare, distriktssköterskemottagning med mera som svarar för vård av cirka 6000 patienter per år i regionen. Upptagningsområde är orterna Brösarp, Kivik, Sankt Olof, Vitaby, Ravlunda, Eljaröd, Andrarum, Sillaröd, Ilstorp samt Fågeltofta. Apoteket betjänar samma område. Banken i Brösarp ligger i detta sammanhang bättre lägesmässigt än Kivik, men det negligerar styrelse och ledning

totalt.

Man tittar endast på omsättningssiffror, teoretiska sådana, då såväl Sankt

Olof - som Vitaby kontoren tidigare har inkorporerats i Kiviksbanken och då höjt dess omsättning. Det är troligt att de kunder som betjänades där ej till 100 procent har flyttat över till Kiviksbanken.

Brösarp är det samhälle som nästan alla arbetspendlare passerar mellan Simrishamn och Kristianstad. Även den alltmer ökande turistströmmen till Österlen passerar Brösarp och därmed banken.

Avvecklingen av kontoret försvårar arbetet för såväl befintliga som planerade nyetableringar av företag i Brösarpstrakten. Att

Brösarp är ett aktivt samhälle med ett rikt serviceutbud har fört med sig ett ökat intresse för inflyttning. Det finns åtskilliga nyinflyttade, för vilka detta serviceutbud har varit ett avgörande skäl inför beslutet att bosätta sig på orten. (Man kan inte bara leva av bygdens fantastiska natur.) Det finns för närvarande ett stort intresse för att bebygga befintliga, attraktiva tomtområden. Dessutom är intresset stort för inflyttning i nya seniorboenden. Därmed skulle det skapas fler skattekronor till Tomelilla kommun.

Ett kortsiktigt egoistiskt vinsttänkande styr för närvarande Sparbanken Syd. Detta gagnar inte bygden och dess befolkning och inte heller i förlängningen banken.

Annons

Detta är vår fasta övertygelse i Brösarpsbygden.

Styrelsen för Brösarps Byagille

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons