Annons
Nyheter

Berövade livsrum, fastighetsvärden och framtid

Nyheter • Publicerad 24 november 2009

Vi har blivit bestulna! Och vi vet vem tjuven är och vi såg när det hände! Och inget kan vi göra.

Vi har använt alla lagliga medel som står oss medborgare till buds att påtala stölden för myndigheterna. Shell har mitt framför ögonen på mig och mina grannar stulit vårt livsrum, sänkt våra fastighetsvärden och inskränkt våra framtidsplaner. Vi var 124 personer som överklagade Miljönämndens beslut i Sjöbo kommun i somras varav 14 personer ansågs vara berörda (rättelse: inte en (1) person som Henry Carlsson från Shell berättade om i Radio Kristianstad i fredags).

Annons

Länsstyrelsen har nu godkänt provborrningarna och lagt på Shell ytterligare några säkerhetsföreskrifter.

Hörby kommun har lyssnat på de boendes åsikter och sagt nej. Tomelilla kommun har tagit frågan ett steg längre. Där ser man provborrningarna som ett första steg mot utvinning och därför bör miljöprövas i alla instanser.

Ingen tror att Shell provborrar för skojs skull. Minerallagens modell att dela upp beslutsgången i provborrning och utvinning är strategiskt viktig för att Shell skall komma halvvägs till exploatering utan att hindras av motsträviga markägare och oroliga närboende.

Jag ser den skyldige inkräktaren från mitt fönster men jag kan inte ingripa!

Lotta Nordstedt, nätverket Heaven or sHell / med stöd av grannar vid borrplatsen i Sjöbo kommun
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons