Annons
Nyheter

Bokbuss en dålig lösning

Nyheter • Publicerad 6 november 2008

Det smyger fram i olika sammanhang att man för Simrishamns kommun utreder att åka runt med bokbuss, och stänga biblioteksfilialerna. Vems idé är det? Och vad har det med Tomelilla och Ystad att göra, som kunde läsas i YA?

Har man inte en egen målsättning för Simrishamns kommun? Om detta är ett tjänstemannaförslag, tycker man att vederbörande bör förklara sina bedömningar av det hela. Är det ett politiskt förslag är det ett krav att de berörda visar ställningstagande.

Annons

Tror någon att detta går att "räkna hem" i direkta pengar uppmanas vederbörande att genast tänka om.

Folk som har insyn i skolvärlden har med stor glädje kunnat följa nytänkandet i Gärsnäs, Skillinge och Borrby, där man samordnar skol- och folkbiblioteken med flerdubbla bonuseffekter. Halva lokalhyran har reducerats, skolorna har fått tillgång till bättre bibliotek och man har skapat en bra mötesplats för flera generationer. Hur räknar man det värdet?

Är det skolornas idé? Nej, har jag förstått, genom mina skolkontakter! Detta är en stor pedagogisk tillgång, hur prissätter man det?

Och, varför bara prata om filialerna? Är detta ett hållbart koncept kan man ju ta Valfisken i samma svep, behovet av bibliotek är väl inte större i stan än på landet!

Nä, korten på bordet! Vilket är det behov som styr denna idé av en nedrustning?

Nettot av det hela är troligen negativt, om man sätter rätt värde på den kulturella, folkbildande och trivselskapande kvalitet som filialbiblioteken representerar.

Biblioteksfilialerna fungerar också alldeles utmärkt som skyltställen för kommunal information, aktuella byggplanförslag och liknande – det gör sig inte alls så bra i en bokbuss…

Vi medborgare vill höra en öppen debatt om detta, och inte få det i halvkvävda ordalag på byamöten eller i utfyllnadsspalter i lokalpressen. Låt detta komma fram ur sitt mörka hål!

SAND-BO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons