Annons
Nyheter

Bur är bättre än fri gång

Nyheter • Publicerad 13 juni 2014
Foto: Foto: Ita Jablonska

Butikskedjor som Coop och Willys har nyligen annonserat att de håller på att fasa ut ägg från de moderna inredda burarna. Det sker till förmån för de allt mer dominerande äggen från ”frigående” höns inomhus, som handeln dessutom tar mer betalt för än buräggen. Men det är på minst sagt grumliga grunder som handeln utestänger ägg från de inredda burarna.

Frigående höns uppfattar säkert många konsumenter som en garant för att hönsen mår bra. Vad handeln vet, men inte bryr sig om att informera konsumenten om, är att verkligheten är bra mycket bistrare än så för frigående höns.

Annons

För det första. I de frigående stallarna kommer hönsen i kontakt med sin egen och andra höns avföring, som de pickar i sig. När hönsen får i sig sin egen avföring kan de smittas av olika slags tarmparasiter, som till exempel spolmask, som också riskerar att ta sig in i äggen. Vid kraftig infektion får fåglarna inflammation i tunntarmen och tarmblödning, vilket innebär stort lidande för hönsen. Risken för sjukdomar och inälvsparasiter kräver dessutom oftast regelbunden medicinering.

För det andra. Höns mår bäst av att leva i små grupper, där hierarkin upprätthålls och hönorna slipper störningar i beteendet som hackning och kannibalism. Men i frigående system tvingas djuren röra sig i jätteflockar om mellan 20 000 till 50 000 djur, och tyvärr ser vi dessa beteendestörningar just där. Rörelsefriheten kan alltså ha ett pris – på bekostnad av hönornas hälsa.

Men det finns en lösning på problemen: de moderna inredda burarna. Med dem hålls hönsen avskilda från gödseln och låter hönorna leva i fungerande gruppstorlekar. På så vis slipper hönsen drabbas av infektions- och parasitsjukdomar och hönorna slipper den farliga stressen.

De moderna inredda burarna togs fram 2004, är testade och godkända av alla berörda myndigheter, och ger djuren möjlighet att utföra sina starkaste drifter. För hönan är det att lägga äggen i värprede, hoppa upp på en pinne för att sova på natten samt möjlighet till att ströbada och krafsa. Den moderna inredda buren är också större än den gamla tidens burar.

Utvecklingen styrs idag av inköpare på de största butikskedjorna som pressar priserna med sina egna märkesvaror, vilket får genomslag i såväl butikernas sortiment som äggkonsumtionen i landet.

Miljöchefer och inköpare hos de stora svenska grossisterna är väl medvetna om att hönans hälsa och äggens kvalitet försämras när äggen värps av hönor i frigående system. Men här finns pengar att tjäna för handeln, i tacksamt skydd av en populistisk strömning som påstår sig värna djurhälsan men som driver Sverige mot en marknad dominerad av frigående höns. Cyniskt är bara förnamnet.

Örian Wedekull, äggproducent med modern inredd bur, Löderup

Håkan Arvidsson, äggproducent med frigående höns samt modern inredd bur, Östra Herrestad

Ingela Jönsson, äggproducent med frigående höns samt modern inredd bur, Smedstorp

Fredrik Hammargren, äggproducent med frigående höns samt modern inredd bur, Bara

Ulla Persson, äggproducent med modern inredd bur, Borrby

INTERNAL INTERNAL
Ystads Allehanda
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons