Annons
Nyheter

Dansmusik är ämnad dem på golvet

Nyheter • Publicerad 21 november 2008

Sveriges television (svt) presenterar den så kallade Dansbandskampen och försöker få fram Sveriges bästa dansband. Då borde ju de bästa vara med.

Hur kriterierna varit när de har tagit ut vissa dansband, vet jag inte. Det är väl självklart att det borde vara så att det bästa i dansbandskampen ska gå vidare. Men det funkar inte så när reglerna är som de är.

Annons

Man borde poängtera att detta är en tävling för vissa dansband. Inte alla.

Går dessa låtar att dansa till? Det tycker jag är en motiverad fråga. Blir svaret ja, får man samtidigt svaret på varför Larz-Kristerz är med i täten program efter program.

Detta är inte en tävling för musikanter utan en tävling för en dansant publik.

Här borde också dyka upp en och annan instrumental låt, för inget dansband står och sjunger i fyra timmar. Musik utan vokalt inslag är ju en viktig komponent i sammanhanget.

Det mest rättvisa borde vara att alla fick spela samma låt, men då blir programmet givetvis lidande. Tyvärr är det faktiskt så att musikalitet inte har direkt med ett bra dansband att göra. Det handlar om hur man spelar och att man gör låtarna dansanta. Med andra ord är takten avgörande för ett dansband.

Jag tror att vissa i tävlingen faktiskt har missuppfattat vad dansbandsmusik är. Det är inte i första hand uppträdande från scen, utan viktigast är att banden spelar så att människor har roligt på dansgolvet.

Det är lite synd att svt i viss mån missuppfattat det hela. De gör dansmusiken till något vad det inte är. Det primära är att "serva" folket så de kan säga: Vilken fantastisk danskväll på golvet vi har haft.

Men hur man än ser det så är det på tiden att dansbandsmusiken få komma ut i televisionen. För hur många människor har inte dansbanden spelat för under alla dessa år? Slitit och släpat och åkt land och rike runt, för passionen att spela för människor ute på alla dessa dansgolv.

F d dansbandsmusiker
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons