Annons
Nyheter

Den oanständiga myndigheten

Nyheter • Publicerad 15 juli 2013

Två frågor dök upp i huvudet på den gamle miljökämpen Ola Jönsson i Simrishamn när han i höstas skrev brev till Mark- och Miljödomstolen i Växiö med kopia till Länsstyrelsen i Skåne.

Vad kallas, frågade Jönsson, en räkning där man åläggs betala något man inte fått? Han använde det skånska uttrycket hita-på-räkning! Och om den kallas bluff-faktura som polisen gör - är det då någon skillnadundrade han, om den sänts av en riktig skojare eller om det är en myndighet?

Annons

Ola Jönsson frågade inte för personlig vinning utan som VD för det lilla modiga, miljöprogressiva Österlenvind AB. Det äger två äldre vindkraftverk och en pinfärsk solkrafts-anläggning söder Simrishamn på vägen mot Skillinge. Ola överklagade att Ystad-Österlen Miljöförbund debiterat bolaget för en tillsyn man aldrig gjort. Små slantar kan tyckas men för ett småföretag blir 3-4000 år ut och år in, betydande. För Österlen-vind, snart 20 år, kan icke utförd miljötillsyn ha kostat uppåt 80.000 per verk, 160.000 för båda. Ungefär.

Bara en myndighet som inte ser människorna bakom ett företag tycker det är växelpengar.

I P1 hör jag den utmärkta reportern Malin Rimfors på Radio Kristianstad intervjua Håkan Karlsson i Tomelilla. Han driver framgångsrikt biltvätt och däck-service och miljöavgiften är c:a 7000 kr/ år. Tvätten är fem år inte en kontroll gjord. Pengarna rätt ner i det miljöcertifierade avloppet...

Jag vill betala för tillsyn, säger Håkan till mig, men då ska de göra den. Tänk om jag sände fakturor till kunder jag inte levererat tvätt eller däck till! Jag skulle polisanmälas.

Ystads Allehanda var först med att ta upp det här myndighetsbeteendet. Först var det ett litet snickeriföretag som råkade ut för miljönämndens straff i Ystad, sedan jag själv i Simrishamn 15 år av utebliven miljötillsyn av en liten mölla. Inspektören som kom visste inte ens att möllan hade dörr fast möllor växte upp som svampar hade han inte sett ett verk på närhåll.

I Tomelilla genomled politikern (m) och företagaren Lars-Ove Hägerroth en bisarr skriftväxling med Miljöförbundet i vintras. Utöver att han utan gensvar klagat på att även han i 15 år fått betala för icke-tillsyn, krävde nu myndigheten att han skulle avsätta en miljon för den händelse hans verk en dag måste rivas! Det var väl hämnd för att jag klagat! Men värre är tanken: vad skulle ske om alla nyföretag ålades sätta av miljoner för sin egen avveckling innan de ens startat riktigt!

Hägerroth svarade med ett tufft brev och miljonkravet utreds nu av länsstyrelsen....

Gåtfull är denna myndighetens råhet och tonen är hätsk. Men det otäcka är fenomenet i sig vi har i riksdagsbeslut som i EU uppmuntrat vindkraft och start av småföretag. Så sker detta sabotage på kommunal nivå! De flesta småföretagare finner sig ty vad har de att sätta mot? Det är en skam..

INTERNAL INTERNAL
Bertil Torekull
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons