Annons
Nyheter

Dold opinion är för folkomröstning

Nyheter • Publicerad 15 juni 2006

Till Ystads fullmäktigeledamöter:

Har ni tänkt på att de fem procent av kommunens röstberättigade invånare som skrivit på hamnupprorets listor för rådgivande folkomröstning inte motsvarar den verkliga opinionen? De som skötte listorna möttes ofta av "nä, jag bryr mig inte eftersom jag bor utanför själva stan". Och följaktligen skrev de inte på. Alltså kan hälften av de 22 000 röstberättigade räknas bort som opinionsbildare, då de inte känner sig berörda av centrala Ystads problem.

Annons

Hur ställde de övriga sig, de som bor i själva stan? Nåddes de av listorna? Råkade de besöka Stortorget just de lördagarna, då hamnuppropet hade ett litet stånd? Råkade de gå till någon affär som hade en lista framlagd? Eller råkade de bo i en fastighet, där någon av grannarna gick med en lista? Och var inte namninsamlingstiden mycket kort, även om YA:s insändare- och debattsidor märkt av opinionen långt tidigare?

Med andra ord så speglar de fem procenten inte verkligheten. Många fler hade velat skriva på om de haft tillgång till en lista. Sunt förnuft säger att detta är det sannolika. En dold positiv opinion finns.

Till fullmäktigeledamöterna säger jag: Respektera demokratin och era väljares åsikter! Vi förstår att miljön är vår viktigaste samhällsfråga just nu. Det låter tilltalande med en större färjehamn, men vem har sagt att det är bättre för människorna? Vi är många som redan bor i oset och vet svaret. Ge oss därför chansen till en folkomröstning!

Kerstin Bratt

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons