Annons
Nyheter

En bokbuss ökar servicen

Nyheter • Publicerad 13 november 2008

Kommentarer till insändaren Biblioteksfilialer/Dags att lägga korten på bordet (den 7 november).

Jag vet inte i vilket sammanhang det smyger fram, att biblioteksfilialerna skall stängas och att Simrishamns kommuninvånare i stället skall sköta sina biblioteksärenden i en buss.

Annons

Politikerna i kultur/fritidsnämnden har beslutat att under 2009 ska bokbussinköp/hyra inte göras i kommunen. Personligen håller jag med dig att detta inte går att "räkna hem", många mänskliga värden går förlorade om filialerna bytes mot bokbussar.

I dag finns en filial, som inte har koppling till skolan och det är i Hammenhög, men det arbetas för en integration.

Filialernas öppethållande är styrt av statistik och tyvärr är tjänstetidsutrymmet inte heltidstjänster.

För min personliga del handlar det inte om nedrustning – tvärtom, en bokbuss skulle öka servicen för dem, och vara ett bra komplement för dem som inte bor vid de befintliga filialerna. Hur en sådan lösning skall finansieras är en annan fråga, men det är det jag förordar.

Det underlag politikerna har om bokbuss är genomfört av Kultur i Skåne och i utredningen har ingått tjänstemän i de tre berörda kommunerna. Den har föregåtts av en allmän diskussion.

Utredningen kan hämtas från Kultur Skåne, Hid 2008.1637

Göran Thorén, vice ordförande Kultur- och fritidsnämnden
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons