Annons
Nyheter

En maktkamp in absurdum

Nyheter • Publicerad 4 november 2009

För någon dag sedan öppnade jag en nyhetssida på Internet och rullade lite förstrött neråt, tills mina ögon fastnade på en artikel som verkade väldigt intressant. Jag klickade på den och läste med stigande avsmak budskapet i artikeln.

Denna artikel handlade om ett "forskningsresultat" som "bevisar" att kvinnor tål smärta bättre än män.

Annons

En australisk manlig läkare hade utsatt sig för elektriska stötar som skulle föreställa födslovärkar, men han avslutade efter "bara" tre timmar. Eftersom förlossningsvärkar tydligen kan vara i tolv timmar var han alltså "bevisligen" sämre än de flesta kvinnor i världen, eftersom han var man.

För det första vill jag bara säga att den förberedning som en gravid kvinna får innan det är dags fick inte han. Visst, han är läkare och vet lite om andningsteknik och sådant, men han har inte gått omkring i nio månader och förberett sig psykiskt. För det andra hade han även möjligheten att avbryta proceduren. En gravid kvinna skulle säkert vilja trycka på en knapp under förlossningen och slippa all smärta, men det går inte, hon får stå ut!

Detta test visar alltså egentligen ingenting, det är bara ännu en artikel i raden som ska få kvinnorna att verka bättre än männen. Varför måste vi göra det? För att det ska bli jämställt?

Om det fortsätter så här kommer det bli allt annat än jämställt. Makten har bara bytt sida. Föreställ dig att artikeln i stället skulle berätta att mannen tål smärta bättre, eller är bättre på vad som helst. Det skulle bli ramaskri, kvinnor skulle protestera mot det, kalla det diskriminering, alla människor är olika och så vidare. Men så länge det bara är kvinnor som får visa sig bättre är det okej.

Missförstå mig rätt, jag tycker att alla människor borde vara jämställda, det är vi inte ännu, men när vi äntligen blivit det borde vi sluta. Om man försöker få sig att verka bättre än den grupp man hade som mål att jämställa sig med har man brutit mot sitt mål.

Sen kan det ju vara så att kvinnor rent generellt är bättre än män på vissa saker och vice versa. Men låt det vara så i sådana fall.

Lyvani
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons