Annons
Nyheter

Ett dråpslag mot kustorter

Nyheter • Publicerad 26 juni 2014

Nu kan snart våra fina små kustsamhällen komma att ändra utseende. Från och med den 2 juli blir det fritt fram för var och en att bygga hus  precis som man själv vill i sina trädgårdar!

Stefan Attefall (KD) är mannen bakom tokigheterna. Vilka konsekvenser det hela kommer att få vet man ännu inte, men Attefall tycker att det är ”bättre att fatta snabba beslut, även om de är dåligt underbyggda, än att dra ut på beslut”!

Annons

 ”Komplementhus” om 25 kvadratmeter och friggebodar om 15 kvadratmeter ska man utan tillstånd få bygga på egna tomten även om det strider mot bestämmelserna i detaljplanen. Husen får vara fyra meter höga och se ut hur som helst (glashus, svarta hus, plastiga så kallade korsvirkeshus) bara de  ligger 4,5 meter från tomtgränsen.

Lagrådet sågar förslaget och anser att det saknar skydd för privat egendom och urholkar rätten att överklaga grannars byggplaner. ”Ingen får berövas sin egendom annat än i det allmännas intresse och under de förutsättningar som anges i lag och i folkrättens allmänna grundsatser” skriver Lagrådet vidare och hänvisar till Europakonventionen om mänskliga rättigheter. 

Man behöver inte bry sig om att grannarna förlorar sin utsikt, får en jättestor altan mitt framför ögonen eller får bländande reflexer från stora fönster. 

Att grannens tomt av detta förlorar i värde spelar ingen roll – då kan man ju billigt köpa den och bygga Attefallshus där också. Protester från drabbade grannar lönar sig inte – de räknas då bara som bråkiga. Att dessa hus skulle göra så att inflyttningen av yngre bofasta ökar tror jag inte. Här finns ju inga jobb för dem – alltså kommer ännu flera hus att mesta tiden av året stå tomma. Det är väl ingen god ekonomi för kommunen.

Detta förslag kan ge ett gytter av hus och riskerar att bli ett riktigt dråpslag för alla våra små kustorter som definitivt förlorar den charm som trots allt ännu finns kvar. Att i ett sådant läge inbilla sig att kommunen skulle stödja ett klagomål från någon drabbad är inte att räkna med, åtminstone inte i Simrishamns kommun.

Jag hoppas att alla som går i ”Attefall-tankar” tar sig en extra funderare innan man skrider till verket. I det samhälle som man tyckte var så vackert när man sökte sig hit vill man väl inte plottra bort den idyll som ändå finns kvar? Åtminstone hoppas jag det för lilla Vitemöllas skull.

 

INTERNAL INTERNAL
Kerstin Cedergren Vitemölla
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons