Annons
Nyheter

Ett slag för väljarna i Skurup

Under en längre tid har jag läst igenom material från kommunfullmäktige i Skurup.
Nyheter • Publicerad 7 december 2011
Nils Holgersson från Skurup.
Nils Holgersson från Skurup.Foto: 

Många gånger så har jag ifrågasatt värde och konsekvens med det som beslutas. Detta resulterar i lika många frågetecken som det finns formuleringar i dessa dokument.

Idag har jag läst igenom det senaste materialet. Det handlar om att bolagisera Skurups kommunhus och Nils Holgersson för att bilda en så kallad ”äkta koncern”. Samtidigt så presenteras det också att 60 000 kronor har godkänts i form av sponsring till Abbekås Golfklubbs tävling. Pengar som rimligen är dina och mina – som kommit in i form av skatt. Beslut av denna kaliber sker ofta innanför stängda dörrar och delar av information når inte oss väljare.

Annons

En fråga jag tycker att var och en ska ställa sig är – ”Skall våra förtroendevalda få lov att göra hur som helst?”. Ibland så känns det som att många av de bestämmande krafterna inom kommunen lever med storhetsvansinne. Samtidigt så begriper jag att vi inte kan ha folkomröstning om alla frågor som tas upp i kommunfullmäktige. MEN, det hade varit en utvecklingsfas i demokratin om vi alla fick vara med och göra vår röst hörd i större beslut – beslut som berör liknande storlek som den bolagisering som nu skall göras.

Det måste finnas utrymme för att konkret diskutera – ”Hur kan detta påverka mig som skattebetalare?”, ”Hur gynnar detta kommunens tillväxt samt ekonomi?”. Ibland så upplever jag det som att dessa beslut fattas så fort som möjligt för att göra ifrågasättningen så liten som möjligt. Ibland så upplever jag att de som är förtroendevalda i många läget omyndigförklara folkets röst.

Jag önskar att fler går till kommunhuset i Skurup och ber om att få ut material kring de beslut och ärende som är på gång. Tillsammans kanske vi kan skapa ett samhälle i denna by – med bredare kunskaper och högre aktivitet i demokratins anda. Allt bör ifrågasättas – oavsett vilket block, parti, allians, person som lagt fram förslag. Vi har alla vår rätt att få veta vad vi finansierar!

Robin Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons