Annons
Nyheter

EWP skördar allt fler offer

EWP engagerar och det är bra! Allt fler börjar nu ta ställning i frågan om etableringen i Ystad av denna tunga stålindustri.
Nyheter • Publicerad 16 december 2011

En verksamhetsetablering bör alltid vara välkommen i en kommun, därmed dock inte sagt att den ska få etablera sig där man själv finner lämpligt och därtill utan att offentlighetsprincipen beaktas.

Min uppfattning är att varje kommun har en skyldighet att efter en bred analys redogöra för sina medborgare konsekvenserna av en så stor etablering. Jag vågar påstå att Ystads kommunledning genom bristande öppenhet här har gjort ett grovt fel. Förblindat av löftet om 300 arbetsplatser har man satt den lagliga planprocessen ur spel, försummat att förklara varför en industrietablering är att föredra den tidigare så viktiga hamnutflyttningen och allt utan att ge kommunfullmäktige eller medborgarna en tydlig information genom t.ex. en samhällsekonomisk analys såsom ett korrekt planförfarande föreskriver.

Annons

Därmed blev den demokratiska processen första offret.

Den bristande öppenheten leder nu till allsköns gissningar och fantasier senast manifesterat av Företagarna i Ystad genom dess ordförande. Visst, Finakorset kanske kräver bara små förändringar men vad kommer alla trafikanter att säga när det på E65:an, R13 eller R19 känner sig blockerade bakom långsamt gående tungtransporter. Turismen är uppenbarligen något mystiskt för Företagarna, men 20 ton VOC utsläpp kan snabbt ändra på 100.000-tals hotellnätter. Vägs de upp av spekulativa 100-talet familjer man tror besöker EWP-anställda?

Tala om att ha fallit offer för kommunledningens då och då framförda generaliseringar! Men så ska man ju hålla sig väl med makthavarna.

Det har även hävdats att EWP-kritikerna skulle sätta kvarvarande Revhus före EWP. Den annars så omdömesgille skribenten måste anses har fallit offer för minnesluckor alternativt fantasier som inte ens kommunledningen har gett uttryck för.

Nu har EWP lämnat in sin ansökan om miljöprövning. Då klarnar konsekvenserna av etableringen:

•20 ton VOC-ämnen ska släppas ut utöver befintliga luftföroreningar

•40-50dB buller vid bostäder under treskift ska tillåtas dygnet runt utöver befintliga bullerbelastningar

•50 % av produktionen transporteras med långsamma ekipage 3-4 gånger dagligen

•Ca. 120 miljoner kronor i förhandsinvesteringar mot 1,5 miljoner kronor i arrende ger ingen avkastning att tala om

Dessa detaljer och EWPs förtäckta hot att flytta utomlands om länsstyrelsen och kommunledningen inte skyndar på behandlingen av ansökan, borde leda till tillnyktring hos alla som bara ser positiva effekter.

Kan inte kommunledningen snart lägga fram en samhällsekonomisk analys förefaller risken stor att Ystad och dess invånare helt ovetande om konsekvenserna avkrävs ett förfärligt offer.

Peter Keusen
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons