Annons
Nyheter

Extremt låg toleransnivå

Nyheter • Publicerad 25 november 2008

Miljödomstolens beslut om att ombyggnaden av hamnen i Ystad får påbörjas har ju, till ingens förvåning, gemensamt överklagats av 24 personer. Som av en händelse har fler än hälften av dem adress i Revhusen. Förunderlig hur av egna intressen och miljöintresse kan förenas!

Enligt min mening tyder mycket på att hamnmotståndets centralfigurer har en extremt låg toleransnivå beträffande olägenheterna med att bo i en tätort. Överklagandet ger ännu ett exempel.

Annons

En av de överklagande bor på Hälsogränd, nära två kilometer från hamnen. Han anför i en särskild skrivelse, att hans och hans frus fastighet är belägen så nära hamnen att "…är bullret största olägenheten i form av lågfrekvent buller som skapar negativ stress och omöjliggör behaglig utevistelse". Han pekar på att ljudet blir så starkt därför att Ystad ligger i en "amfiteaterliknande håla".

Andra företrädare för motståndet har visat upp samma låga toleransnivå. Exempelvis betalade vi skattebetalare via hamnbolaget i våras en bullermätning i en lägenhet på Lilla Östergatan för att innehavaren ville visa hur mycket hamnen, speciellt Polonia, störde. Det "normala" bullret låg långt under riktvärdena, och Polonia bidrog bara med ytterligare en decibel.

För mig framstår det klarare och klarare att det inte är bullret som är problemet. I så fall skulle alla ivriga koltrastar, överflygande gäss för att inte tala om järnvägen göra livet outhärdligt för dem. Problemet tror jag är att man är så fixerade vid just dessa ljud att man tappat sans och vett. Jämför en droppande kran. Synd bara att det krånglar till det så mycket för oss andra.

Ett intressant problem uppstår då dessa personer upptäcker att färjetrafik med enbart passagerare, som man ibland säger sig inte ha något emot, kommer att låta lika mycket.

Förlåt den lite ironiska tonen, men det är svårt att låta bli.

Det skulle för övrigt vara intressant att veta hur många individer som ligger bakom alla dessa protester och överklaganden. Jag tror att de aktiva varit väldigt aktiva.

I överklagandet sägs också att processen att avveckla Revhusen kommer att ta mycket lång tid! Bara så att vi Ystadsbor vet.

Bo Johnson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons