Annons
Nyheter

"Flytet"stressmoment som bör slopas

Nyheter • Publicerad 5 november 2008

Antalet äldre i Simrishamns kommun ökar, vilket medför många tankar på trygghetsboende och en värdig ålderdom för kommunens innevånare. Men, ni ansvariga för planeringen, glöm inte bort de anställda – de är en viktig länk.

Om du vill ha arbete inom äldrevården i Simrishamns kommun får du börja med ett sommarvikariat, andra tjänster är svåra att få. Det är lättast att få en tjänst om du redan är känd i verksamheten.

Annons

Har man tur och får en tillsvidareanställning, kan det hända att den är på 50-7 procent, så att man måste stämpla för att klara sin och familjens ekonomi. Det kan inte vara roligt att vara enhetschef och behöva erbjuda en tjänst på 50 procent till sina anställda.

Den som redan är lyckligt lottad och har arbete, jobbar i regel vissa timmar mer i månaden, så kallat flyt. Detta innebär att den anställde måste arbeta in dessa timmar inom en viss tid. Denna tid ska användas när kollegorna är sjuka och tar planerad ledighet. Som anställd bör man ställa upp för sina kollegor. Detta är ett stressmoment för de anställda och deras anhöriga som inte kan planera sina lediga dagar.

På grund av nämnda avtal får de anställda inte ringa in timvikarier. Detta i sin tur leder till färre arbetstillfällen i kommunen och de yngre söker sig till andra orter och andra yrken.

Kommunen bör värna om sina anställda genom att ta bort "flytet" och höja tjänsterna. Det finns säkert många kompetenta och utbildade människor som vill ge våra anhöriga en god omvårdnad.

Besviken innevånare
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons