Annons
Nyheter

Föräldraskapet får verkligt erkännande

Nyheter • Publicerad 16 januari 2006

Föräldrar ses nu som en resurs för sitt barns utveckling och för samhället i helhet.

I Nacka och Sollentuna kommuner har lokalpolitikerna Mats Gerdau och Maria Stockhaus hittat en möjlighet att dela ut barnomsorgspengar även till hemmavarande föräldrar utan att det på lång sikt skulle bli någon merkostnad. För 5 000– 6 000 kronor per barn och månad skulle föräldrar kunna välja att stanna hemma med det egna barnet.

Annons

Många hemmaföräldrar har tvingats att prioritera bort väldigt mycket för att få det att gå ihop att leva på en lön. Nu blir möjligheterna så väldigt mycket bättre.

Ett kärt motargument ifrån bland andra förskoleminister Lena Hallengrens håll är att det skulle vara möjligt att leva på 5 000 kronor i månaden för många. Men samtidigt har hon ingenting emot att tvinga människor att leva på 0 (noll!) kronor i månaden…

Begreppet "kvinnofällan" används också flitigt av dem som är kritiska mot att föräldralön införs.

Att lyfta föräldraskapet till en nivå som är likvärdig med andra yrken på arbetsmarknaden är den enda långsiktigt sunda lösningen på problemet för kvinnor och familjer som ser till barnets bästa.

Mats och AnneLie Alberts

Representanter för

Föräldraupproret

i Simrishamns kommun,

januari 2006

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons