Annons
Nyheter

Förtroendevalds e-postadress ska vara offentlig

Nyheter • Publicerad 20 november 2008

Avfallshanteringen i Sjöbo intresserar mig, särskilt hanteringen av hushållens matavfall. Det finns risk för

att man beslutar sig för samma metod som i Lund, papperspåsar.

Annons

För att kunna påverka politikerna i denna fråga räcker det inte med insändare. Man måste skriva till dem, lämpligast då via e-post.

Sagt och gjort, jag kontaktade kommunen för att få e-postadresserna till ledamöterna i teknik- och fastighetsnämnden. Men döm om min förvåning, det gick inte. Jag fick följande e-post:

"Hej Fim Wästberg!

Jag kan tyvärr inte lämna ut nämndemännens e-postadresser. Dessa är privata och därför skyddade av personuppgiftslagen. De har inga e-postadresser i tjänsten.

Om du av någon anledning vill komma i kontakt med dem elektroniskt så finns det en möjlighet att du sänder den via e-post: teknikofastighet@sjobo.se Därefter kan jag eller någon annan vidarebefordra till dem. De väljer sedan själva om de vill lämna ut sin adress."

Detta är märkligt ur flera synpunkter.

För det första kan det inte vara förenligt med demokratins spelregler att våra förtroendevalda gömmer sig bakom personuppgiftslagen för att slippa e-post Om det är för att slippa få mängder med skräppost, är det absolut inte ett hållbart argument.

Naturligtvis ska alla våra förtroendevalda ha en e-postadress i tjänsten, på samma sätt som våra riksdagsledamöter.

För det andra kan det inte vara förenligt med demokratins spelregler att någon enskild person vidarebefordrar mitt brev till förtroendevalda efter att ha haft möjligheten dels läsa mitt brev, dels censurera/ändra brevet. För att inte tala om möjligheten att inte vidarebefordra brevet.

Medborgare, kräv din demokratiska rätt att kunna sända e-post till våra förtroendevalda.

Fim Wästberg, Sjöbo
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons