Annons
Nyheter

Geriatriskt Centrum för "Det goda livet på Österlen"

Måndagen den 28 november sammanträdde kommunfullmäktige i Simrisham.
Nyheter • Publicerad 2 december 2011

Där förekom ett antal korta presentationer av inlämnade medborgarförslag. Ett av förslagen innehöll en hemställan om att kommmunen snarast tillsätter en utredning i avsikt att påverka regionen och fastighetsägaren till inrättandet av ett Geriatriskt Centrum, som en fristående enhet vid Simrishamns sjukhus.

Geriatrik är läran om åldrandet och dess sjukdomar. Det innebär att personer från 65 år och uppåt får bästa möjliga förutsättningar för att bibehålla eller, i händelse av sjukdom, återvinna sin hälsa och funktionsförmåga. Specialiteten geriatrik är kopplad till särskild kompetens i bedömning, behandling, vård, rehabilitering och handläggning av de sjukdomar, skador och tillhörande sociala, psykologiska och, inte minst etiska problem som utvecklas under livets senare del. I en internationell rapport, publicerad i British Medical Journal, redovisas 17 olika studier som visar att geriatrisk vård, i jämförelse med andra vårdformer, innebär 28% lägre dödlighet i förtid, 75% bättre funktionsförmåga och 36% mindre risk att hamna i särskilda former för boende.

Annons

Simrishamns sjukhus har under den gångna tioårsperioden tvingats till hastiga omkastningar i verksamhet, kompetenser och tillgänglighet. Det är olyckligt, bl a mot bakgrund av den demografiska sammansättningen, med en äldre befolkning (65 +) som uppgår till 34 %, eller mera än 1/3 av den totala. Det är den högsta nivån i Skåne och endast tre kommuner i landet har äldre befolkning. Alla framtidsstudier visar att andelen äldre kommer att fortsatt öka.

När man i olika sammanhang talar om äldre och relaterar det till pensionsålderns inträde, måste man vara medveten om att gruppen omfattar såväl ”yngre äldre”, som minst av allt vill inordna sig i det kollektivet, som ”äldre äldre”, där många drabbas av åldrandets sjukdomer och kommer i ett stort behov av geriatrisk vård för att återvinna hälsa och funktionsförmåga. Det som förenar hela den äldre befolkningen är behovet av att konsumera varor, tjänster, vård och omsorg av hög standard och med långt utvecklad valfrihet – i Simrishamn, eller någon annanstans ?

En fråga som sammanhänger med hela komplexet är om Simrishamns kommun och näringsliv har den kraft och kreativitet som behövs för att möta den förutsedda utvecklingen med en ökande äldre befolkning. Finns det något visonärt tänkande när det gäller äldrebefolkningen i det som i dagarna skall antas som ”Vision 2040.” Visserligen står det i den moderna ordboken att ”Vision är ett sätt uttrycka ett framtida tillstånd som man vill uppnå, men som inte behöver uppfylla formella krav på realism, tidsbundenhet eller mätbarhet” (Wikipedia), men jag kan inte föreställa mig att den tolkningen föresvävar visionärerna i Simrishamn.

Jag har personligen, i många sammanhang skrivit och sagt att sjukhuset borde vara ett större inslag i ”Det goda livet på Österlen”, som jag envisas att framhålla som min vision 2040. Medicinsk trygghet måste vara ett av de viktigaste inslagen i det vi kallar livskvalité, eller ”det goda livet” på Österlen.

Medborgarförslaget om ett Geriatriskt Centrum tillkom av flera skäl, men de viktigaste är Simrishamns hävdvunna rykte som en plats för ”det goda livet”, den demografiska situationen med en betydande och växande äldrebefolkning och Simrishamns behov av ytterligare arbetstillfällen.

Ser man till lokaliseringen, finns det troligen ingen annan ort i landet där ett Geriatriskt Centrum skulle vara mera passande. Dessutom skulle det få mycket positiva effekter på Simrishamns kommun och näringsliv. Exempel på detta är en starkare profilering av området, nya arbetstillfällen såväl i som sidoordnat centret, forskning och utveckling inom den geriatriska vetenskapen, privata behandlings- och serviceföretag kopplade till vården, utveckling av vardagshjälpmedel för äldre, seminarier, kurser och konferenser kring geriatriska frågor, återkommmande ”seniormässor” för producenter av geriatrisk sjukvård mm.

Frågan är om inte visionärerna i Simrishamn kan ge en annan betydelse åt ordet Vision genom att tänka sig framtiden med ett Geriatriskt Centrum, där man uppfyller formella krav på realism, tidsbundenhet och mätbarhet.

Ragnar Lönnäng
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons