Annons
Nyheter

Gigantiska lönegap växer ohämmat

Nyheter • Publicerad 4 juli 2007

Lönegapet mellan löntagare och direktör inom näringslivet växer allt mer.

Aktuella uppgifter visar att det, som ett medeltal, går 41 löntagarlöner på en direktörslön. Medan löntagarna under senare år fått cirka 3 procent i löneökning har löneutvecklingen för direktörerna varit 30 procent!

Annons

I medeltal tjänar en direktör i dag 3,4 miljoner kronor om året.

Nu tillkommer stora skattesänkningar för denna grupp, avskaffad förmögenhetsskatt och försämrad a-kassa för arbetarna på golvet. Situationen säger något om tidens anda.

Som kronan på verket, i dubbel mening, kommer som bekant de ständiga pekpinnarna mot löntagarna att deras löner måste hållas nere för konkurrensens/marknadens skull. Samtidigt som det utifrån samma logik(?) och motivation skarpt hävdas att direktörslönerna ohämmat måste fortsätta växa!

Lönegapet betraktas som nödvändigt och är en utveckling som vi måste slå vakt om. Något som marknaden kräver.

Visst har man som direktör ett stort och tungt ansvar. Låt det stå helt klart! Trycket från aktieägarna att leverera stora vinster är stort. Utdelningar som också varit stora. Men någon måste jobba ihop pengarna!

Duktiga och utvecklande företagsledare är av största vikt för landet och man ska som bekant ha lön för mödan. Men frågan är om en direktör ska ha en löneutvekling som är hela tio gånger större än "arbetaren på golvet".

Ett samhälle med stora klyftor är inget bra samhälle och det är svårt att skapa logisk förståelse för en utveckling där de som har minst ska vara återhållsamma och de som har mest måste få ännu mera.

Ställer man allt på sin spets är frågan om en direktör är värd 41 löntagare?! Med nuvarande utveckling blir antalet snart ännu större!

Christer Grankvist, Borrby

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons