Annons
Nyheter

Gravplatsers vanvård problem även för församlingen

Nyheter • Publicerad 30 juli 2007

Kommentarer till insändaren Skamligt med vanvårdade gravplatser av signaturen Turist i juli 2007 (den 26 juli).

En gravplats är ett privat område. Det är gravrättsinnehavaren som bestämmer angående skötsel och även avgör vilka som i framtiden skall få vila i den aktuella graven.

Annons

Om man från församlingens sida anser att en gravplats inte sköts på ett tillfredsställande sätt, kan man sålunda inte bara klampa in med trädgårdsredskap och börja "sköta" graven. Däremot kan en församling vid långvarig vanvård av en grav återta densamma. Denna process pågår sedan länge på samtliga kyrkogårdar i Kiviks församling, och man har därvid att följa de tidsramar som anges i begravningslagen. Det går alltså inte att från församlingens sida påskynda återtagandeprocessen. Tyvärr!

I maj 2006 gjordes den första vanvårdssynen på de tre kyrkogårdarna i vår församling. Vanvården dokumenterades i protokoll och via foto. På samtliga gravar som bedömdes vanvårdade sattes skyltar med uppmaning till gravrättsinnehavare eller andra besökande att ta kontakt med Kiviks församling.

Den andra vanvårdssynen företogs på samma premisser i juni 2007. Efter en tredje vanvårdssyn, som kommer att äga rum 2008, kan församlingen – om ingen gravrättsinnehavare hört av sig och om vanvården fortsatt – återta graven. Jag kan även nämna att gravrättsinnehavare med anledning av de vidtagna åtgärderna kontinuerligt hör av sig till församlingen och beställer skötsel av de gravar som man har ansvar för. Tyvärr finns det också minoritet som väljer att bortse från skyltarna, som man till och med förstör eller kastar bort.

Varför finns det då så många vanvårdade gravar just nu i Kiviks församling? Ja, detta beror helt enkelt på att man innan den nya församlingen bildades inte tog tag i problemet i tillräcklig omfattning, och att registerna över gravrättsinnehavare inte uppdaterades kontinuerligt.

Vi som i dag är förtroendevalda väljer emellertid att inte i första hand titta i backspegeln, vi ser hellre framåt mot den tidpunkt då vi kan ta tillbaka de vanvårdade gravarna. Församlingen kan därefter välja mellan förenklad skötsel av de återtagna gravarna eller att helt enkelt upplåta dem på nytt.

Per-Ingvar Rosenberg

ordförande i kyrkorådet

Kiviks församling

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons