Annons
Nyheter

Hög tid förbjuda pessoabettet

Nyheter • Publicerad 5 november 2009

Från början var Pessoabettet ett körbett, men Nelson Pessoa provade att rida med det, något han senare ångrar.

Bettet ger inte den omtalade hävstångseffekten som många tror. För att det ska bli hävstångseffekt behövs en kedja under hakan. På ett pessoabett kan man inte få kedjan att sitta rätt, utan den nyper hästen i den känsliga huden under hakan i stället.

Annons

Bettet ger också nötknäppareffekt mot hästens gom, vilket innebär att den kan få skador i gommen och på tänderna. Dessutom kan de få nypskador i mungiporna, då bettet är så oerhört rörligt att ryttaren kan dra och slita hur mycket som helst.

Samtidigt som detta ovänliga bett nyper, knäpper och drar hästen i munnen så att den vill höja huvudet för att komma undan obehaget, ger bettet ett hårt och obehagligt tryck i hästens känsliga, nervfyllda nacke, vilket gör att hästen vill höja huvudet för att komma undan det obehaget. Med andra ord ger bettet dubbla signaler, vilket skapar frustration och oro hos hästen.

Dessutom är det på grund av bettets rörlighet omöjligt att ge hästen någon riktig eftergift.

Ridsport är till för att både hästen och ryttaren ska ha roligt tillsammans, inte att ryttaren ska ha en dyr leksak att visa upp. För otrimmade ögon ser det "fint" ut när hästen springer och böjer på nacken (för att komma undan obehagen), men en sådan häst sätter aldrig under sig.

På grund av allt detta kan jag inte förstå hur det fortfarande kan vara lagligt att tävla med pessoabett. Jag tycker Svenska ridsportsförbundet gör fel som inte ingriper och förbjudet ett bett som på flera olika sätt skadar och förvirrar hästen. Jag kan inte finna några motargument mot detta, och jag hoppas att inom snar framtid ska pessoabettet stå bland de förbjudna betten inom tävlingsbiten.

Gnägget
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons