Annons
Nyheter

Livsmedelsverket styr skolmaten

Nyheter • Publicerad 24 november 2008

Svar till signaturen Undrande förälder (den 20 november).

Som ansvarig för måltidsverksamheten Ystads kommun har jag följt tv-serien Matakuten och Bert Karlssons mål och strävan att lyfta skolmåltiden till sitt rätta värde.

Annons

Jag tycker Bert har gjort ett bra jobb. Han riktar sig till regering, lokala politiker som har det yttersta ansvaret för att kommunal verksamhet bedrivs med hög kvalitet, god service och bra förutsättningar.

Måltiden ska medverka till att ge barn och ungdomar goda matvanor, god hälsa och bästa förutsättningar för att utvecklas och må bra

Vi inom måltidsverksamheten följer riktlinjerna från Livsmedelsverket, där det noga är beskrivet vad en portion ska innehålla i form utav energi, näringsämnen vitaminer och mineraler. Vårt kostpolitiska program är ännu ett styrdokument som beskriver den kvalitet maten ska stå för.

Vi har utbildad personal i våra kök som varje dag arbetar målmedvetet med att servera barn, ungdomar och våra äldre medborgare en god och närande måltid.

Vi har 18 tillagningskök vilket betyder att maten lagas och serveras på plats samt 3 mottagningskök som får maten levererad från ett av våra kök. Skolorna har varje termin matråd som är ett forum där matfrågor diskuteras – ingår gör kostekonom, elever, ansvarig kock samt rektor.

Nämnas kan att vi erbjuder frukost och mellanmål till förskola, fritids samt även till inte inskrivna barn i fritidsverksamheterna, det vill säga dessa barn kan gå till sin skolrestaurang och köpa frukost mellanmål till en låg kostnad. Dessa mål är också oerhört viktiga för barnens utveckling.

Ekologisk mjölk har serverats sedan 2005 på alla enheter vi arbetar aktivt med att öka andelen inköp av ekologiska livsmedel, det är en fråga om bra eller ännu bättre kvalitet, god leveranssäkerhet och ett bra pris för produkterna

Att ställa krav på att livsmedlen är närproducerade får inte vi göra enligt LOU (lagen om offentlig upphandling) vid livsmedelsupphandlingen

Som förälder är du alltid välkommen att besöka ditt barns skolrestaurang. Eleverna får menyn hemskickad och på vår terminens meny finns en kupong denna fungerar som betalning för en skollunch gällande förälder, mor/farföräldrar.

Vår hemsida ska vi så klart uppdatera och fylla på med information om våra måltider.

Lotta Wallin, verksamhetschef serviceavdelningen Ystads kommun
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons