Annons
Nyheter

Löfte om frisk luft oförenligt med utbyggd hamn

Nyheter • Publicerad 26 januari 2006

I tidskriften Aurora läser jag med glädje och lättnad kommunalrådet Kent Mårtenssons löfte om frisk luft och ren miljö i Ystads framtid. Detta tolkar jag som att Kent Mårtensson är emot utbyggnad av hamnen på grund av de många miljöförstörande effekterna av en sådan åtgärd. Eller?

Man behöver inte vara miljöexpert för att förstå att det inte går att lova frisk luft och bättre miljö om hamnen ska byggas ut. Det är lika omöjligt som att förena eld och vatten. Även om de så kallade gränsvärdena inte överskrids kommer, totalt sett, Ystad i framtiden få en garanterat sämre miljö.

Annons

Vore mycket intressant att höra Kent Mårtenssons kommentar till denna min slutsats.

Undrande

Kommunalrådet svarar:

Jag tycker det är synd att man inte vet vem det är som ställer frågorna, det är lättare när man vet vem man kommunicerar med.

När det då återigen handlar om utbyggnaden av hamnen är det på det sättet att det fordras en miljöprövning för att hamnen ska kunna byggas ut. Denna är beställd och håller som bäst på att tas fram. I denna prövning kommer man göra en mycket grundlig genomgång av miljön, och hur den kommer att påverkas vid en utbyggnad av hamnen.

Dessutom kommer Ystad kommun inom kort att påbörja mätningar av den nuvarande luftkvaliteten. Denna mätning kommer att bli omfattande och ska ge svar på hur miljöstatus ser ut. Vi ska nu ta reda på fakta, och då hoppas jag att alla som skrivit insändare och haft synpunkter ska få svar huruvida vi har en bra eller dålig miljö i Ystad.

Sammanfattningsvis har jag stort förtroende för att Miljödomstolen kommer att ge ett opartiskt utlåtande kring en eventuell utbyggnad av hamnen.

Kent Mårtensson

kommunalråd

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons