Annons
Nyheter

Mopeder på gångbanor

Nyheter • Publicerad 15 juni 2006

Tyvärr "Naturvän med körkort", så är plågan med mopeder på gångvägar inget unikt för Sandskogen.

I Abbekås har vi ett grönområde öster om den tätare bebyggelsen. Genom detta område går mycket väl utnyttjade gång och cykelvägar. Många promenerande barnvagnsförsedda föräldrar och många hundägare utnyttjar området dagligen och njuter av stillheten och det rika djurlivet.

Annons

Allt skulle vara perfekt om inte gångvägarna även fungerade som genomfartsleder för oregistrerade mopeder samt mindre motorcyklar. Förarna av dessa motorfordon tar för givet att promenerande snabbt skall avlägsna sig från gångvägen annars tutas det vilt och obscena tecken visas flitigt.

Vid gångvägarnas början står tydligt "Ej moped". Eftersom föräldrarna till dessa mopedburna ungdomar inte verkar ha något intresse av att upplysa om det olämpliga i att köra på stråk avsedda för gående, vem skall då göra det. Något bra förslag?

I botten ligger föräldrarnas sätt att visa sina ungdomar att trafikregler är till för att ignorera. Genom att tydligt föregå med mindre goda exempel, såsom att aldrig stanna vid stoppskyltar, ständigt överskrida hastighetsregler och kanske även kombinera sprit och bilkörning, får ungdomarna ingen respekt för lagar och trafikregler.

Min farsa och morsa är idioter i trafiken, så varför skall jag vara bättre?

Kjells Backe

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons