Annons
Nyheter

Oljekartellerna recessionens skapare

Nyheter • Publicerad 26 november 2008

Den allmänna uppfattningen är att den nuvarande internationella recessionen började med att amerikanska husägare inte kunde betala sin husräntor, som i sin tur skapade ekonomiska problem för bankerna, vilket sedan, med dominoeffekt, har spritt sig över hela världen.

Nej, det är att oljekartellernas ökade prissättning på olja, som har skapat den ekonomiska världskrisen. Amerikanerna, som körde stora, bensinslukande bilar, fick problem.

Annons

Då oljepriserna nådde sin kulmen, insåg bilproducenterna att de måste få fram bensinsnålare bilar. Plötsligt blev det en väldig fart och på nolltid presenterades bilar som drar hälften så mycket bensin som tidigare.

Då insåg oljebranschen att de gått för långt och med en gång faller priserna markant! Deras gränslösa girighet blir deras fall!

Nu är bilåkarna inte längre intresserade av monsterbilar. Utvecklingen har tagit fart för att man ska komma ifrån oljeberoendet. De amerikanska biljättarna har inte hunnit med i utvecklingen och lyckas inte sälja sina bensinslukande bilar längre och frågan är ifall de inte har vaknat för sent?

Oljebolagen har skjutit sig själva i fötterna!

Nu tror jag att det är kört för Shell och Exxon med flera. Det kommer snart att finnas gott om motorer, som drivs med naturvänliga drivmedel.

Inom en inte alltför lång framtid kommer elproducenterna också att få känna av samma utveckling. Deras akilleshälar heter solenergi!

Bengt-Göran Karlsson på Kåseberga
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons