Annons
Nyheter

Personalens julpeng hamnar i regionrådens fickor?

Nyheter • Publicerad 30 november 2006

Sjuksköterskor och undersköterskor på njurmedicinska enheten på Ystads lasarett vill uttrycka sitt missnöje angående det indragna personalvårdsanslaget á 100 kronor. Vi instämmer i Ulf Kormans och Ulrika Serins insändare (YA den 22 november).

Flertalet av oss har arbetat på Ystads lasarett under många år och sett besparingarna bli fler och fler. Vi är inte vana vid att ha många förmåner som vårdpersonal. Vi har varken bidrag till arbetsskor eller någon årlig hälsokontroll, trots att det borde vara av samhällsekonomiskt intresse att förebygga arbetsrelaterade åkommor.

Annons

En förmån vi dock har haft tidigare är en julklapp från ledningen. Julklappen har exempelvis varit resebrandvarnare eller cykelhjälm. Då regionen behövde göra besparingar drogs julklappen in och ersattes med en fickalmanacka á 4 kronor och 69 öre. Förra året beslöts det dock att även denna kostnad var för stor för regionen. Personalen fick i stället choklad att dela på (cirka två(2!) bitar vardera).

Sedan några år visar ledningen på Ystads lasarett sin uppskattning genom att en gång per år bjuda alla anställda på jullunch i personalmatsalen. För vårdpersonal som har 30 minuters lunchrast är det knappast möjligt avnjuta jullunchen med kollegor i matsalen.

Vi måste gå ifrån avdelningen för att byta om från arbetskläder till privata, gå bort till matsalen och stå i kö, sedan byta om igen för att gå tillbaka till avdelningen. Tiden för att äta julmaten har på så sätt blivit minimal. Alternativt kan personalen köa för att hämta lite mat på papptallrikar i matsalen. Maten får då tas med till avdelningen och ätas på kvarvarande lunchrasttid. Vissa dagar kan vårdpersonalen inte ens lämna avdelningen på grund av hög arbetsbelastning.

I YA (den 27 november) står det om det tilltänkta lönepåslaget för den nya regionstyrelsens ordförande, Jerker Swanstein. Både han själv och styrelsen anser att han är värd 71000 kronor i månaden. Vi ställer oss då alla frågan: Vad är vi vårdpersonal värda?

Enligt Vilmer Andersen, Region Skåne, kommer höjningen av regionrådens arvoden kosta 17 miljoner kronor. Detta ska ställas i relation till de besparingar som indragningen av 100-kronan innebär. Enligt Korman och Serin ger indragningen endast cirka 50000 extra i kassan i år åt Lasarettet i Ystad.

På lasarettets intranät står det att vårt personalvårdsanslag (100 kronor) fått annat användningsområde. Är detta användningsområde möjligen hjälp till regionrådens lönepåslag?

Vårt förslag är att behålla 100-kronan för att främja trivseln på lasarettet och på så sätt även visa att personalen värdesätts.

I dessa besparingstider, kunde personalen åtminstone få avgöra om de vill utnyttja 100-kronan eller gå på jullunchen. Med 100-kronan skulle vi kunna äta mat tillsammans och umgås med våra kollegor för att bibehålla vår goda stämning som vi trots allt har på vår avdelning.

Sjuksköterskor och undersköterskor

Njurmedicinska enheten

Ystads lasarett

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons